Nieuws
In het gebied de Borkumse Stenen in windpark Gemini plaatste WNF 3d geprinte riffen voor platte oesters (foto: WNF)

Kunstmatige riffen voor kabeljauw in Borssele 1+2redactie | vrijdag 29 maart 2019
Offshore Wind

Ørsted en Wageningen Marine Research werken samen in een project om kunstmatige riffen voor kabeljauw aan te leggen in offshore windpark Borssele 1+2. Volgend jaar worden de eerste riffen geplaatst. WMR zal in de periode van 2021 tot 2023 het ecologische effect monitoren.

Ørsted creëert bij het windpark geschikte leefomgevingen en voedplaatsen voor zowel jonge als volwassen Atlantische kabeljauw (als zogeheten paraplusoort). Ørsted heeft nauw samengewerkt met onderzoekers van WMR in het ontwerp van de kunstmatige riffen. Vier van deze kunstmatige harde substraatpijpriffen worden volgend jaar geplaatst tijdens de bouw van het windpark. WMR gaat het ecologische effect van het project monitoren in de jaren na de installatie.

Uitgangspunt is de aanleg van offshore windparken te combineren met natuurprojecten. Dat doet niet alleen Ørsted in Borssele 1+2. Blauwwind, het consortium van Partners Group, Shell, Eneco, Mitsubishi/DGE en Van Oord, laat bijvoorbeeld platte oesters kweken in windpark Borssele 3+4. 

Ook voor andere functies staan de bouwers van windparken open. Zo onderzoekt Wageningen Marine Research of het mogelijk is op grote schaal zeewier te kweken in windparken op zee.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland