Kottervisserij presteerde uitzonderlijk goed in 2016 | Maritiem Nederland
Nieuws
Vissersschip MDV1 ‘Immanuel’. Foto: Flying Focus

Kottervisserij presteerde uitzonderlijk goed in 2016Jan Spoelstra | dinsdag 21 maart 2017
Visserij

Voor visserij-ondernemers was 2016 een uitzonderlijk goed jaar. Lage brandstofprijzen, hoge visprijzen en goede visstanden zorgen voor een gezond ondernemersklimaat, maar er zijn bedreigingen.

Voor de Nederlandse zeevisserij is 2016 financieel een positief jaar. In tegenstelling tot deze goede resultaten was het voor de mosselsector een slecht jaar. De cijfers en meer economische ontwikkelingen zijn op 17 maart gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Visserij in Cijfers van Wageningen Economic Research.

Het nettoresultaat van de kottervisserij is ten opzichte van 2015 met 113 procent gestegen: van 41 miljoen naar 88 miljoen euro. Dat is het hoogst behaalde nettoresultaat in vijftig jaar.

De lonen van de opvarenden zijn vaak een percentage van de omzet, en deze lieten een dito stijging zien. Ze stegen in totaal met 46 procent tot 106 miljoen euro. Financieel is er weer ruimte om te investeren in bijvoorbeeld vlootvernieuwing. Echter, grote onzekerheden als de Brexit en het behoud van vissen met pulstechniek remmen de ontwikkelingen.

Combinatie

De forse stijging van het nettoresultaat van de kottervisserij kwam door een combinatie van hogere visprijzen en lagere brandstofprijzen. De gasolieprijzen daalden met 16 procent naar gemiddeld 34 eurocent per liter. De aanvoerprijzen van de drie belangrijkste soorten in de kottervisserij, tong, schol en garnalen stegen in 2016. Vooral de aanvoerprijs van garnalen nam fors toe met 105 procent (naar circa 7,30 euro per kg). Aanvoerprijzen van de platvissen tong en schol stegen met respectievelijk 2 procent (naar 11 euro per kg) en 10 procent (1,70 euro per kg).

Het grootste deel van de platvisvissers maakte gebruik van de pulstechniek. In de kottervisserij waren de afgelopen jaren rond de 280 kotters actief, waarvan zo’n 75 kotters in 2016 gebruikmaakten van de pulstechniek.

Laag niveau

Voor de mosselsector was 2016 een slecht jaar. Zowel de aanvoer (36 miljoen kg mosselen; -34 procent ten opzichte van 2015) als de gemiddelde mosselprijs (84 cent per kg mosselen; -21 procent ten opzichte van 2015) lagen op een laag niveau. Waar voorheen gemiddeld rond de 55-65 miljoen euro aan mosselen werd omgezet, bleef de omzet in 2016 steken op 30 miljoen euro. Zowel de aanwezigheid van tetrodotoxine (TTX) aan het begin van het mosselseizoen als het toegenomen aanbod van mosselen in rondom gelegen landen droegen bij aan deze forse omzetdaling van -47 procent ten opzichte van 2015. Het gemiddelde nettoresultaat kwam uit rond de nullijn of lager.

Impact Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft aangegeven uit de EU te willen treden. Door het inroepen van artikel 50 door het VK kan de Brexit in maart in gang gezet worden. Dit kan een forse stempel gaan drukken op de economische prestaties van de Nederlandse visserijsector.

Zowel de kottervisserij als de pelagische trawlervisserij (voor makreel, horsmakreel en haring) waren de afgelopen jaren voor een groot deel van hun aanvoer afhankelijk van de visserij in Britse wateren, respectievelijk rond 30 en 50 procent. Daarnaast wordt behoorlijk wat vis aangevoerd door Britse kotters in met name Urk. Het gaat om zo’n 25 procent van de totale omzet van de visafslag.

De mate waarin de Brexit wordt doorgevoerd, zal bepalend zijn voor de economische positie van het Nederlands viscluster in de komende jaren.

Een compleet overzicht Visserij in Cijfers vindt u hier.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland