Kort: Kennis & Innovatie; Plasmakatalysator... | Maritiem Nederland
Nieuws

Kort: Kennis & Innovatie; Plasmakatalysator...Redactie | vrijdag 13 oktober 2006

TNO Automotive heeft een PLASMAKATALYSATOR ontwikkeld op laboratoriumschaal. De uitlaatgassen van een dieselmotor gaan door een plasmalaag, waardoor de uitstoot van roetdeeltjes, stikstofoxiden en onvolledig verbrande koolwaterstoffen afneemt. Verder schieten er bliksemschichten door het plasma die de katalytische reacties versnellen. In het lab werkt het, nu is het wachten op de industrie.

Op 6 oktober 2006 bestond het bedrijf MODUSPEC ENGINEERING INTERNATIONAL twintig jaar. In 1986 is ModuSpec als eenmansbedrijfje begonnen met advisering van grote oliemaatschappijen over veiligheid en betrouwbaarheid van boorplatforms. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een multinational, met vestigingen op vrijwel elk continent. De kerntaken zijn nu: beperking van risico’s voor offshore-installaties, onshore gas- & oliewinning, en de (petro)chemische industrie.

MARIN heeft samen met een aantal scheepswerven en reders een methode ontwikkeld om de SNELHEID VAN NIEUWE SCHEPEN van tevoren te berekenen. Tot nu toe gebruikten scheepswerven verschillende manieren om dit te doen, waardoor men nogal eens voor verassingen kwam te staan. Met de software van het Sea Trial Analysis (STA) is de snelheid van tevoren tot op 0,1 knoop te berekenen. Voorheen week die soms tot 1 knoop af.

In de stadsgrachten van Tiel, waarin nog bommen uit de Tweede Wereldoorlog liggen, is de komende weken een grote stalen baggerkolos te vinden. De BOMBOX is 7,5 meter breed, 15 meter lang en 3 meter hoog, en is voorzien van een gewone graafmachine om te baggeren. De grote stalen constructie zorgt ervoor dat het baggerwerk veilig is, ondanks de gevaarlijke explosieven.

Imtech Marine & Offshore en Mastervolt brengen een nieuwe converter op de markt. Hiermee zijn schepen op WALSTROOM aan te sluiten. De Shoremaster Compact kan tweemaal zoveel vermogen omzetten dan zijn voorganger, is 40 procent lichter en vanwege de praktische behuizing eenvoudig in gebruik. Het apparaat is in principe ontworpen voor jachten, maar is ook te gebruiken voor commerciële schepen.

Rijkswaterstaat moet de MAESLANTKERING in de Nieuwe Waterweg eens met slecht weer testen, vindt Dijkgraaf Jan Geluk. Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft een onderzoek ingesteld naar het functioneren van het deltawerk, omdat het besturingssysteem onbetrouwbaar zou zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland