Kort: Kennis & Innovatie; kernenergie... | Maritiem Nederland
Nieuws

Kort: Kennis & Innovatie; kernenergie...

Redactie | zondag 12 november 2006

KERNENERGIE komt als serieuze optie in beeld om het energieprobleem in de scheepvaart op te lossen. Tot die conclusie kwam Gulian Crommelin van Stichting Kernvisie tijdens de HME-workshop Voortstuwing - Alternatieve brandstof op 10 oktober 2006. “Moderne systemen om schoon te varen met een verbrandingsmotor worden steeds groter en ingewikkelder.” Met de in Duitsland ontwikkelde NEREEUS-reactor zijn computersystemen straks overbodig, volgens Crommelin. “Het zijn verschillende ingenieuze, door natuurwetten gecontroleerde, terugkoppelingssystemen, die de kernreactor veilig laten draaien.”

 

Als reactie op de Europese richtlijn On the Assessment and Management of Environmental Noise uit 2002, neemt de haven van Amsterdam het initiatief voor een project, gericht tegen geluidsoverlast: NOISE MANAGEMENT IN EUROPEAN PORTS (NoMEPorts). Dit moet bijdragen aan de ontwikkeling van technieken om geluidshinder in Europese havens te reduceren. Verder wil men ‘geluidshinderkaarten’ maken om de bevolking te informeren.

 

Ook in 2007 is het mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van milieuvriendelijke CCR-2-motoren of het duurzamer maken van bestaande motoren. Uit een overleg tussen MKB Nederland, Kantoor Binnenvaart en het ministerie van VROM volgt dat de zogeheten VERS-REGELING (VErvanging en Retrofit Scheepsdieselmotoren) van kracht blijft.

 

Het is nog onduidelijk wanneer de maatregel die DUBBELE WANDEN VOOR BINNENVAARTTANKERS verplicht stelt, ingaat. Nederlof Scheepsbouw en ingenieursbureau VPC komen alvast met een goedkope oplossing om enkelwandige binnenvaarttankers om te bouwen naar dubbelwandige. Met zelfdragende tanks die als het ware in de bestaande tanks te plaatsen zijn, bespaart men 50 procent op de kosten ten opzichte van vervanging van het complete middenschip. Van de 900 binnenvaarttankers in Europa zijn er nog maar 150 voorzien van een dubbele tankwand.

 

Het eerste Nederlandse OFFSHOREWINDMOLENPARK voor de kust van Egmond aan Zee heeft zijn eerste kilowatturen stroom geleverd. Elk van de windmolens levert met een rotordiameter van 90 meter een vermogen van 3 megawatt. De windmolens zijn speciaal ontwikkeld voor de omstandigheden op zee. Ze zijn onderhoudsarm en behoren tot de grootste exemplaren ter wereld. Eind dit jaar moet het park gereed zijn. Met in totaal 36 windmolens biedt het dan stroom aan 100.000 Nederlandse huishoudens.

 

BRITSE WETENSCHAPPERS hebben een systeem ontwikkeld waarmee mensen snel uit een brandend schip te evacueren zijn. Het systeem werkt op geluid. “Mensen en dieren zijn perfect in staat om vast te stellen waar geluid vandaan komt,” legt Deborah Withington van de universiteit van Leeds uit. “In plaats van het schelle hoge brandalarm kunnen we beter een geluid gebruiken dat mensen naar de nooduitgangen lokt.” | 

Partners Maritiem Nederland