Kort: Economie | Maritiem Nederland
Nieuws

Kort: EconomieRedactie | vrijdag 25 augustus 2006

Een PANAMESE DELEGATIE heeft in de week van 12-16 juni een bezoek gebracht aan Nederland om kennis te maken met de expertise op het gebied van water, infrastructuur en maritieme activiteiten. Dit gebeurde op uitnodiging van ex-minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. De delegatie stond onder leiding van vice-president Arosema en bezocht onder andere de havens van Amsterdam, Rotterdam en de Oosterschelde. Panama is onder meer bezig met uitbreidingsplannen voor het Panamakanaal.

 


MINISTER VEERMAN van LNV heeft op 30 juni het startsein gegeven voor het IVO (Import Veterinair Online). Het gaat om een informatiesysteem voor de invoercontroles van bijvoorbeeld producten als vlees en vis. IVO is ontwikkeld onder toezicht van de Nationale Havenraad. Zowel inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) als het bedrijfsleven kunnen er gebruik van maken.

 

 

MINISTER PEIJS (Verkeer en Waterstaat) heeft onlangs de verdiepte en verlengde IJGEUL geopend. Dit is de vaarroute vanaf de Noordzee naar het Noordzeekanaal. Rijkswaterstaat heeft de vaargeul zodanig uitgegraven dat bulkcarriers tot 17,80 meter diepgang de haven van IJmuiden vol beladen kunnen bereiken. Ook is de vaargeul verlengd van 23 naar 43 kilometer. De verbreding maakt onderdeel uit van een investeringsprogramma van 80 miljoen euro om de havens van Corus, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam bereikbaar te houden.

 

 

Met ingang van 1 augustus kunnen ook PARTICULIERE KLASSENBUREAUS certificaten voor zeeschepen uitgeven. Dit heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat begin juni vastgelegd in een contract met zeven bureaus, waaronder Lloyd’s Register, DET Norkse Veritas, Germanischer Lloyd, ABS Europe, Rina en ClassNK. Een deel van de inspecties was al uitbesteed, nieuw is dat de bureaus ook een mandaat hebben om de meeste certificaten zelf af te geven. Maar de certificering van tankers en passagiersschepen blijft vanwege de maatschappelijke risico’s bij de Inspectie.

 

 

DAMEN SHIPYARDS heeft op 12 juni de HR. MS. PELIKAAN overhandigd aan Defensie. Het ondersteuningsvaartuig is bestemd voor de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied. Damen heeft het casco laten bouwen in Galati (Roemenië). Eind april heeft de bemanning het schip zelfstandig naar Gorinchem gevaren voor de verdere afbouw. De Pelikaan gaat diverse taken vervullen, zoals het ondersteunen van operaties en oefeningen van het Korps Mariniers en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen & Aruba. Verder levert het nieuwe schip bijstand aan operaties van het zogeheten stationsschip van de Marine dat permanent in het gebied is voor rechtshandhaving, kustwachtoperaties en drugsbestrijding.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland