Kort: Arbeidsmarkt & Opleiding; te weinig HBO-ingenieurs Scheepsbouwkunde... | Maritiem Nederland
Nieuws

Kort: Arbeidsmarkt & Opleiding; te weinig HBO-ingenieurs Scheepsbouwkunde...Redactie | dinsdag 17 oktober 2006

Uit een recente VNSI-enquête blijkt dat er jaarlijks TE WEINIG HBO-INGENIEURS Scheepsbouwkunde afstuderen om te voldoen aan de vraag van bedrijven. Zo heeft de sector tot 2010 jaarlijks 81 nieuwe ingenieurs nodig, waardoor de instroom bij de Hogeschool INHOLLAND moet stijgen van 50 naar 150 studenten per jaar. Ook bij de mbo-opleidingen voor scheepsbouwer (niveau 3 en 4) en scheepsmetaalbewerker (nvieau 2) zijn meer scholieren nodig.

Dirkzwager en de FWZ (Federatie voor Werknemers in de Zeevaart) hebben een principeakkoord bereikt over een NIEUWE CAO VOOR NOORDZEELOODSEN. De arbeidsovereenkomst loopt van 1 januari tot en met 31 december 2006. Enkele belangrijke punten zijn een vaartuigtoeslag tijdens de actieve dienst en een loonsverhoging van 2 procent.

Nederlandse inspecteurs van ITF, de internationale vakbond voor zeelieden, hebben cruiseschip ‘Mona Lisa’ een CLAIM VAN 170.000 DOLLAR opgelegd voor achterstallige gage en vakantiegeld. Bij controle in Amsterdam bleek dat de rederij de CAO al geruime tijd overtrad. De dek- en machinekamerbemanning werden ver onder het ILO-minimum betaald. Ook bleken deze zeelieden uit Indonesië en de Filipijnen extreem veel overuren te maken. Een maand later kregen de 52 bemanningsleden onder toezicht van een ITF-inspecteur in Cuxhaven (Duitsland) alsnog hun loon.

MARITIEM INSTITUUT DE RUYTER in Vlissingen heeft op 22 augustus een positieve beoordeling gehad van de opleidingen Maritiem Officier en International Logistics. Det Norske Veritas (DNV) heeft via een aantal audits de kwaliteit van beide opleidingen in orde bevonden en het ISO-certificaat met drie jaar verlengd.

De VNSI IS KWAAD op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het departement stelt in een persbericht van 5 september dat de meeste Nederlandse reparatiebedrijven van tankschepen onveilig werken.

Bijna zestig procent zou volgens een onderzoek van de Arbeidsinspectie niet alert genoeg zijn op brand- en explosiegevaar. In een reactie zegt de VNSI dat zich de laatste vijftien jaar geen explosies bij de reparatie van tankschepen hebben voorgedaan. Voorts zou veiligheid op werven hoge prioriteit hebben, zowel bij de directies als het personeel.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland