Koopman Car Terminal in Amsterdamse haven van het gas af | Maritiem Nederland
Nieuws
De car terminal in het Amsterdamse havengebied gaat op duurzame stadsverwarming draaien (foto: Koopman)

Koopman Car Terminal in Amsterdamse haven van het gas af

redactie | donderdag 8 november 2018
Havenbedrijf Amsterdam

Koopman Car Terminal, in het Amsterdamse havengebied, gaat op 9 november van het aardgas af en zal op 100 procent duurzame stadsverwarming gaan draaien, geleverd door Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam.

Daarnaast neemt Koopman Car Terminal op hetzelfde moment een zonnepanelen-installatie in gebruik. De overgang levert jaarlijks een CO2- reductie op van 590 ton. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Port of Amsterdam, eigenaar van de terminal.

“De transitie naar duurzame energie staat hoog op onze agenda én op die van onze klanten”, zegt managing director Paul Wortelboer van Koopman Car Terminal. “Om dezelfde reden rijden onze vrachtwagens sinds kort deels op de CO2-arme brandstof HVO. Bij het gebruik van pure HVO wordt per kilometer 89 procent minder CO2 uitgestoten dan met conventionele diesel. We zijn blij met de hechte samenwerking die we met de Port of Amsterdam hebben en we gaan door om onze diensten en processen nog meer te vergroenen.”

Zon in de haven

Port of Amsterdam wil in 2030 tot de top van Europa’s duurzame havens behoren. De noodzaak van de energietransitie biedt ook veel kansen. Zo heeft het havenbedrijf het programma ‘Zon in de haven’ gestart om de daken van haar klanten en haar eigen panden waar mogelijk te voorzien van zonnepanelen. Het doel is om voor eind 2021 100.000 m2 aan zonnepanelen in de haven te hebben.

"Wij zijn trots op de vooruitstrevendheid van Koopman Car Terminal. Met hun daadkracht dragen zij substantieel bij aan het creëren van de duurzame haven die wij voor ogen hebben", zegt Koen Overtoom, ceo van Port of Amsterdam.

Partners Maritiem Nederland