Kooiman ontwikkelt sleephopperzuiger voor Hegemann | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de nieuwe sleephopperzuiger 'Hegemann V' voor Hegemann Dredging.

Kooiman ontwikkelt sleephopperzuiger voor HegemannRedactie | donderdag 16 juli 2020
Scheepsbouw, Baggeren

Kooiman Marine Group heeft een opdracht ontvangen van Detlef Hegemann A.G. voor de het ontwerp en de bouw van een multifunctionele sleephopperzuiger. Het nieuwe schip krijgt een beuninhoud van 1500 m3 en is bestemd voor Hegemann Dredging. 

De ‘Hegemann V’ (zoals het schip gaat heten) is ontwikkeld door Kooiman Engineering, in nauwe samenwerking met Hegemann Dredging. Met een zuigbuis op stuurboord en een binnenboord baggerpomp kan ze het ruim van 1500 m3 volladen met slib of zand.

Het lossen van het gebaggerde materiaal gebeurt onder meer door het openen van een rij bodemdeuren. Daarnaast kan het materiaal verpompt worden door één of twee in serie geschakelde baggerpompen met persaansluitingen aan beide zijden van het schip of via een boegaansluiting voorop. De afmetingen van het vaartuig worden 75,9 x 15,8 x 5,5 m. 

Om ook optimaal te kunnen werken in haven en vaarwegonderhoud is het ruim geschikt om met lagere dichtheden tot 1930 m3 te kunnen laden. Daarnaast is haar lengte relatief gering en met twee roerpropellers is ze optimaal te manoeuvreren.

Uitgekristalliseerd ontwerp

“Het past allemaal precies in het doosje, alsof het een uitgekristalliseerd ontwerp is voor standaard-/ seriebouw is”, zegt Peter Vrolijk, projectleider Kooiman Engineering. 

"Kooiman was vanaf het eerste contact bereid om met ons mee te denken en vervolgens hun plan daarop aan te passen", vertelt Martin Janssen, technisch manager Hegemann Dredging. "Uiteindelijk ligt er nu een ontwerp op tafel dat ons geheel past en waarvan wij verwachten dat het in de toekomst goed ingezet kan worden. Mede door de actieve opstelling van Kooiman Marine Group hebben wij er het volste vertrouwen in dat zij dit schip binnen gestelde levertermijn en met de vereiste kwaliteit kunnen leveren. Daarnaast is de samenwerking ook uiterst aangenaam!”

“Er zal nog wel het een en ander moeten gebeuren voordat we kunnen proefvaren", zegt Vrolijk. "Kooiman Engineering zal eerst het ontwerp verder uitwerken. Daarna kunnen we veel zelf oppakken, bijvoorbeeld interieurbouw en de afbouw op één van de drie werven. Daarnaast hebben we een aantal betrouwbare toeleveranciers zodat we tot een goed product gaan komen."

Portfolio in baggermarkt

"Bij Kooiman zijn alle disciplines aanwezig die nodig zijn voor het ontwerp, de bouw en gecertificeerde oplevering van nieuwe schepen. Vakmanschap en oog voor kwaliteit zijn de basis voor op maat gemaakte schepen. Met de opdracht voor de ‘Hegemann V’ verbreedt Kooiman haar portfolio in de baggermarkt, waarbij zij laat zien dat ook in het haven- en vaarwegonderhoud maatwerkschepen passen", aldus Vrolijk

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland