Kooiman bouwt 'groen' beunschip voor Chris Zuiddam | Maritiem Nederland
Nieuws
Het casco van het schip bouwde Kooiman al op grond van de verwachting dat vernieuwing in de beunvaart onvermijdelijk is.

Kooiman bouwt 'groen' beunschip voor Chris Zuiddam

redactie | vrijdag 16 april 2021
Scheepsbouw, Binnenvaart

Kooiman Marine Group heeft een opdracht gekregen van C. Zuiddam VOF voor de bouw en oplevering van een beunschip met een Green Award Gold.  Het schip moet een van de meest efficiëntste en duurzaamste beunschepen in de binnenvaart worden

De zogeheten 'Duijvendijker' zal schoner zijn dan de huidige geldende emissie-eisen voor de binnenvaart. Met twee Euro 6 motoren voldoet het schip ruimschoots aan de Stage V-eisen, maar zal het ook het schoonste schip in de beunvaart worden en vooroplopen met een laag brandstofverbruik. De afmetingen van het vaartuig zijn 86 x 9,5 x 4,0 m, met een lading capaciteit van 2000 ton op een diepgang van 3,6 meter.

Het schip krijgt een hybride voortstuwing. In de normale vaart staat er één motor met een reductiekast op de schroefas geschakeld. Met deze traditionele manier van voorstuwing is vooralsnog de meeste efficiency te behalen. Wanneer er tijdelijk extra vermogen nodig is kan een grote generator met een Euro 6 dieselmotor elektrisch vermogen leveren aan een PM elektromotor, die om de schroefas gemonteerd zit. Deze PM elektromotor kan tevens als as-generator werken waarmee met de normale vaart vermogen gewonnen wordt voor de overige verbruikers aan boord.

Paradepaardje in beunvaart

Projectleider Kooiman Engineering Wessel Boertje: “Het wordt het paradepaardje in de beunvaart op weg naar een CO2 neutraal transport over het binnenwater. Het casco hadden we reeds gebouwd op grond van de verwachting dat vernieuwing in de beunvaart onvermijdelijk is. Dat blijkt ook zo te zijn, maar helaas blijkt ook dat de financiële stap wel erg groot is om een nieuwbouw schip te laten bouwen. Hier hebben we dan ook een handje in mee geholpen.”

“Ik vaar al vele jaren zand door Nederland en België en overwoog al een tijdje om nieuw te gaan bouwen”, zegt opdrachtgever Chris Zuiddam. “Door te investeren in vernieuwing doe je de komende twintig jaar of meer volop mee in de markt. Niet alleen vaar ik straks met een ‘Duijvendijker’ rond, maar ik ben dan ook nog eens de schoonste van de vloot. Het lage brandstofverbruik van zo’n Euro 6 motor is ook nog eens mooi meegenomen."

Groen kost een beetje poen

Directeur Rinus Kooiman haakt aan: “Wij techneuten proberen zo efficiënt mogelijk te ontwerpen en bouwen. Wat er niet aan energie benodigd is hoeft er ook niet in. Daarmee doel ik op het reduceren van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Wanneer je het schip optimaal ontwerpt kun je met minder vermogen minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot bereiken. Er worden tegenwoordig zoveel oplossingen bedacht om het CO2-uitstoot te verlagen waarbij het brandstofverbruik alleen maar toeneemt, dat klopt niet. Daar hebben we aan gewerkt. Groen kost nog steeds een beetje poen, maar komt op deze manier wel weer naar je terug.” 

Partners Maritiem Nederland