Koninklijke Marine verwelkomt hybride sleepboot | Maritiem Nederland
Nieuws
Damen ASD TUG 2810 Hybrid

Koninklijke Marine verwelkomt hybride sleepbootRedactie | vrijdag 19 februari 2016
Marine, Scheepsbouw, Damen

De Koninklijke Marine neemt half februari de eerste hybride sleepboot van de Noordzee-klasse in de vaart.

Het schip, de 'Zr. Ms. Noordzee' (28 x 10 m), arriveert naar verwachting op zaterdag 20 februari in de haven van Den Helder. Het is de eerste uit een serie van drie hybride sleepboten die door Damen Shipyards in Roemenië zijn gebouwd. De drie nieuwe sleepboten van de Noordzee-klasse gaan vier van de vijf huidige Linge-klasse sleepboten vervangen.

Een 'ophaalbemanning' van de sleepdienst is momenteel onderweg met de sleper van Roemenië naar Den Helder. De reis van ruim 3700 zeemijlen begint in de Donau in Galati en voert via de Zwarte Zee, Bosporus, Middellandse Zee, Golf van Biskaje en het Engels Kanaal naar Den Helder.

De sleepboten zijn van het type ASD2810, waarbij ASD staat Azimuth Stern Drive en wat betekent dat er twee 360 graden draaibare schroeven onder het achterschip hangen. Met een trekkracht van 60 ton zijn de boten in staat de grootste marineschepen veilig binnen te slepen. Het zijn de sterkste sleepboten die de Koninklijke Marine in gebruik heeft sinds de oprichting van de marine.

De nieuwe slepers beschikken over een hybride voortstuwing waardoor het gebruik in brandstof veel lager ligt en dus de uitstoot van schadelijke rookgassen aanmerkelijk lager is dan bij de huidige sleepboten. De grootste innovatie aan boord van de nieuwe sleepboten zit in de mogelijkheid om de voortstuwing elektrisch aan te drijven. De elektrische energie die op sommige momenten 'over' is, wordt opgeslagen in een batterijpakket en kan op een later moment worden gebruikt om bijvoorbeeld de scheepshuishoudelijke systemen 's nachts te voeden.

Vorige week is de Operationele Energie Strategie (OES) van Defensie naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe hybride sleepboten passen goed binnen het streven van Defensie om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen zoals is vastgesteld in de OES.

De namen die de sleepboten dragen zijn afgeleid van de grote (historische) wateren die Den Helder aan drie zijden omsluiten: Noordzee, Waddenzee en Zuiderzee.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland