Koninklijke IHC bouwt uniek kraanschip voor Scaldis | Maritiem Nederland
Nieuws
Koninklijke IHC bouwt de 'Rambiz 4000' op een partnerwerf in China.

Koninklijke IHC bouwt uniek kraanschip voor ScaldisVoor complexe offshore operaties in zware weersomstandigheden laat Scaldis een 4.000 ton kraanschip bouwen door Koninklijke IHC. Huisman levert de kranen.

Het Antwerpse Scaldis Salvage & Marine Contractors maakte half februari bekend dat ze naast de huidige ‘Rambiz’ een tweede kraanschip laten bouwen. Koninklijke IHC gaat de Rambiz 4000 (108x50 meter, 4.000 ton hijsvermogen) bouwen op zijn Chinese partnerwerven in Qidong en Xiamen. Vuyk Engineering Rotterdam (onderdeel van IHC) en Scaldis ontwierpen het schip dat in het voorjaar van 2017 in de vaart moet komen.

“Het belangrijkste verschil van de Rambiz 4000 met zijn kleinere zusje is dat het een volledig geïntegreerd ontwerp is”, licht Jules Schelkens, commercieel manager bij Scaldis, toe. “Het nieuw te bouwen kraanschip is een monohull die langer operationeel kan blijven in slechtere weersomstandigheden.”

De Rambiz 4000 en de kranen zijn geïntegreerd ontworpen om de maximum last te kunnen hijsen tot 1,5 meter golfhoogte. In die omstandigheden is het vrijboord nergens kleiner dan 3 meter. In standby of transport mag de golfhoogte oplopen tot 7 meter. Opmerkelijk is verder dat de maximum last ook gehesen kan worden in een waterdiepte van nauwelijks 5 meter.

Huisman uit Schiedam levert de twee kranen voor de Rambiz 4000 met een hijsvermogen van 2.000 ton per stuk. Daarmee kan het nieuw te bouwen schip 700 ton meer dan de oude Rambiz tillen. Het nieuw te bouwen schip wordt voorzien van vier diesel-mechanisch aangedreven en 360 graden draaibare Azimuth thrusters, waarmee het schip via dynamische positionering (DP2-klasse) nauwkeurig op zijn plek kan blijven liggen in diep water. Voor werkzaamheden in ondiep water wordt het schip meestal op vier of acht ankers gelegd en via de ankerlieren kan het schip zich dan verplaatsen.

“Opmerkelijk aan de Rambiz 4000 is verder een skidding systeem dat de kranen 25 meter naar voren kan schuiven”, aldus Schelkens. “Hierdoor ontstaat extra dekruimte om zware lasten, tot 3.000 ton, te vervoeren.” Overigens zullen zware volumineuze stukken projectlading meestal via pontons aan- of afgevoerd worden. Lieren en een fender aan de achterzijde van het schip (waar de kranen staan) kunnen de pontons veilig langszij afmeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland