Kolencentrale op Maasvlakte gaat draaien op biomassa | Maritiem Nederland
Nieuws
De kolencentrale van Engie in de haven van Rotterdam moet uiteindelijk voor 100% op biomassa draaien (foto: Engie)

Kolencentrale op Maasvlakte gaat draaien op biomassa

redactie | vrijdag 2 november 2018
Havenbedrijf Rotterdam, MET Event

Deze maand start een onderzoek om de kolencentrale van Engie op de Maasvlakte om te bouwen naar een biomassagestookte centrale. Het project maakt gebruik van stoombehandeling technologie van het Noorse Arbaflame. De techniek is eerder beproefd maar nog nooit op deze schaal toegepast.

Het project van het zogeheten Arbaheat-consortium bestaat uit het integreren van een voorbehandelingsinstallatie in de kolencentrale van Engie. De installatie produceert biomassapellets uit duurzame biomassa. De met stoom behandelde pellets zijn waterafstotend, hebben een hogere energiedichtheid en bijna dezelfde verbrandingseigenschappen als kolen. Hierdoor kunnen zij relatief gemakkelijk toegepast worden in een bestaande kolencentrale, wat de ombouwkosten van een kolencentrale naar een biomassagestookte centrale aanzienlijk verlaagt.

Showcase

De beoogde kosteneffectieve volledige integratie van deze technologie in een moderne kolencentrale is nog nooit op deze schaal beproefd. “Een succesvolle demonstratie van dit concept zal een prachtige showcase vormen voor andere Europese kolencentrales en zelfs andere biomassagestookte energiecentrales", zegt Håkon Knappskog, ceo van Arbaflame.

Vanwege de omvang van de centrale en de strategische ligging in de haven van Rotterdam, is de moderne kolencentrale van Engie een perfecte kandidaat voor het proefproject. “De centrale kan een belangrijke rol spelen als flexibele aanvulling op zon- en windenergie, maar ook door de levering van duurzame warmte. Op dit moment is het technisch en financieel nog niet haalbaar om een kolencentrale om te bouwen naar 100 procent biomassa. Een succesvol project kan de opmaat zijn naar levering van grote hoeveelheden duurzame elektriciteit en warmte aan de omgeving”, zegt Jeroen Schaafsma, manager Kolen bij Engie.

Aangezien de stoombehandeling technologie ook geschikt is voor bio-raffinage, kan het project ook organische bijproducten zoals bio-chemicaliën leveren. Dit maakt het mogelijk om ook een bijdrage te leveren aan de verdere cascadering van biomassa.

Europese subsidie

Het vier jaar durende proefproject brengt Europese expertise samen van verschillende partijen uit de (hernieuwbare) energiesector en de wetenschap.  Behalve Engie en Arbaflame maken PNO Consultants, ECN/TNO, Havenbedrijf Rotterdam, het Noorse Sintef, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit van Bergen deel uit van het Arbaheat-consortium. Voor het technologieproject ontvangt het consortium ruim 19 miljoen subsidie van de Europese Unie.

Partners Maritiem Nederland