KNRM vaker in touw voor binnenvaart en koopvaardij | Maritiem Nederland
Nieuws
De KNRM voerde afgelopen najaar een reddingsactie uit naar de gezonken Urker kotter.

KNRM vaker in touw voor binnenvaart en koopvaardijRedactie | woensdag 15 januari 2020
Maritieme Cluster

In 2019 zijn de vrijwilligers van de KNRM 2.458 keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Het aantal komt overeen met het gemiddelde van de laatste jaren. Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van binnenvaart en koopvaardij.

Bij de binnenvaart ligt de nadruk op hulpverlening bij brand aan boord, stranding en zinken. Bij de koopvaardij gaat het vaak om medische evacuaties vanwege zieke zeelieden aan boord. Dat gebeurt in samenwerking met de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD). De RMD-artsen zijn 24 uur per dag oproepbaar bij spoedgevallen aan boord van een zeeschip of jacht, waar ook ter wereld. De RMD gaf dit jaar 715 keer medische hulp op afstand aan zeelieden. Bij 66 van deze incidenten was een evacuatie van het slachtoffer of de patiënt met een reddingboot noodzakelijk.

Alle reddingsacties en hulpverleningen worden gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder. De Kustwacht telde vorig jaar 1.615 incidenten op het water. Voor deze incidenten werden 2147 KNRM-eenheden ingezet (naast de inzet van eigen schepen en helikopters). Voor hulpverleningen en reddingen op het strand werd de KNRM vorig jaar meer ingezet dan andere jaren. Het ging vooral om zoekacties naar vermisten (95 keer) en assistenties bij gewondenvervoer voor ambulancepersoneel (104 keer). Deze inzet wordt gecoördineerd door de meldkamers van de Veiligheidsregio’s.

Meer dan 100.000 donateurs

In 2019 telde de KNRM voor het eerst in haar historie meer dan 100.000 donateurs. Ook giftgevers, sponsoren en erflaters dragen bij aan het voortbestaan van de reddingmaatschappij. Vrijwillige bijdragen van donateurs passen uitstekend bij de vrijwillige redders en de kosteloze hulpverlening. 

De KNRM vierde in 2019 haar 195-jarig bestaan. In de beginjaren lag de nadruk op het redden van zeelieden. Anno 2020 is het werkveld heeft verbreed met radio medische adviezen, medische evacuaties, strandbewaking, kusthulpverlening en preventie van ongevallen 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland