KNRM laat acht nieuwe reddingboten bouwen | Maritiem Nederland
Nieuws
Van links naar rechts Orm de Waart (Habbeké), Jacob Tas (KNRM) en Durk Douma (Dok en Scheepsbouw Woudsend).

KNRM laat acht nieuwe reddingboten bouwenRedactie | woensdag 26 augustus 2020
Maritieme Cluster

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft opdracht gegeven voor de bouw van acht nieuwe reddingboten. De boten worden de komende vijf jaar bij twee Nederlandse werven gebouwd. De KNRM bekostigt de investering van 9,5 miljoen euro uit (toekomstige) nalatenschappen en bijdragen van donateurs.

De opdracht voor de bouw van de reddingboten is gegund aan twee werven die al jarenlang voor de KNRM reddingboten bouwen en onderhouden. Durk Douma van Dok en Scheepsbouw Woudsend en Orm de Waart van Habbeké Shipyard tekenden op 24 augustus het contract met KNRM-directeur Jacob Tas. De eerste reddingboot wordt in 2021 opgeleverd. De overige zeven reddingboten volgen in de vier jaren daarna.

Beproefd model

De acht te bouwen reddingboten krijgen de klassenaam 'Van Wijk', genoemd naar de erflater die geld naliet voor de bouw van de eerste boot van deze serie. Feitelijk is de boot een doorontwikkeling van de bestaande 11 m lange Valentijn-klasse. Deze zogenoemde rigid-inflatable-boat (RIB) werd ontworpen in 1990 en staat bekend om haar zeewaardigheid.

De KNRM heeft een vloot van 75 reddingboten, variërend in lengte van 5 tot 20 meter. Met deze reddingvloot worden jaarlijks ruim 4.000 zeevarenden en watersporters veilig aan wal gebracht. De huidige reddingboten zijn gebouwd tussen 1991 en 2016. De oudste boten zijn na bijna dertig jaar toe aan vervanging. De eerste nieuwe reddingboot van deze serie krijgt de functie van reserveboot en zal vanaf 2022 ingezet worden op reddingstations waarvan de reddingboot in groot onderhoud is. De thuishavens van de volgende zeven boten worden begin 2021 bekend gemaakt.

Naamgeving

Traditiegetrouw krijgen reddingboten van de KNRM een naam die verbonden is aan de schenker of erflater die de boot heeft bekostigd. Door fondsenwervende activiteiten verwacht de KNRM de komende jaren voor alle nieuwe reddingboten een trotse naamgever te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland