Klok terug voor Nederlandse pulsvisserij | Maritiem Nederland
Nieuws

Klok terug voor Nederlandse pulsvisserij

Michel Verschoor | woensdag 17 mei 2017
Visserij

Tijdens periodiek overleg heeft de Europese Visserijraad vorige week besloten de pulstuig ontheffing in te trekken waarmee in Nederland 84 Nederlandse Noordzeekotters vissen.

Als het aan de Raad ligt, is er alleen nog ruimte voor 22 met pulstuig uitgeruste schepen. Vooral Frankrijk en Denemarken lagen dwars. ‘Zware slag dreigt voor Nederlandse innovatieve pulsvloot’ kopt visserijkoepel VisNed in de tweewekelijkse nieuwsbrief. Pulsvisserij maakt gebruik van elektriciteit om de platvissen tong, schol en schar van de bodem te kietelen en in de netten te drijven. Aangenomen werd dat deze moderne visserij internationaal juist de weg voorwaarts was, nu het maatschappelijk tij volop visserijvernieuwing eist.

Met pulsvisserij is er bewezen minder bodemcontact dan met de bekritiseerde zware boomkor- of wekkerkettingvisserij. Er is minder bijvangst door een grotere mate van selectiviteit, en er is sprake van (fossiele) brandstofbesparing van circa 40 tot 50 procent. Puls is daarmee schoner, natuurvriendelijker en dus duurzamer. De visserijtechniek gaf de sector door lagere kosten hoop in zware tijden waarin de besomming (vangstopbrengst) onvoldoende was om de torenhoge brandstofprijzen te dekken. Vissers leden verlies.

VisNed en de Nederlandse Vissersbond luidden voorafgaand aan het Europese Visserijberaad de noodklok. “Als de pulsvisserij daadwerkelijk tot 5 procent beperkt wordt, heeft de Nederlandse kottervisserij op platvis geen verantwoorde duurzame toekomst meer en wordt de broodnodige innovatie de kop ingedrukt”, luidde het statement.

Niet uitgevist

Tot eind 2019 blijft de huidige ontheffing van kracht. Als het Europees Parlement het advies van de Visserijraad overneemt, is het daarna gedaan. De 62 vissers die door de maatregel worden getroffen, geven onder gemor toe dat ze niet zijn uitgevist maar dat ze er tegenop zien terug te keren naar de ouderwetse boomkor. Eigenaren hebben dan zo’n 3,5 ton euro aan investeringen in het water gegooid en de onkosten zullen mogelijk weer stijgen. Met gebruik van een sumwing zweven pulsnetten nu over de bodem, voor de boomkor is extra trekkracht nodig, dus meer brandstof.

Vanuit de Tweede Kamer kwam steun voor de vissers. Een ruime Kamermeerderheid steunde de motie van Eppo Bruins (CU) om staatssecretaris Van Dam te bewegen tegen de beslissing van de Visserijraad in te gaan. Van Dam weigerde dit aanvankelijk.

Het terugroepen van de ontheffing is de zoveelste slag in het gezicht van Nederlandse Noordzeevissers. Voor hen wacht al een haast onuitvoerbare aanlandplicht. Ook het mogelijk herverdelen van visgronden in de Brexitonderhandelingen baart zorgen, naast de komst van extra windmolenparken en zeereservaten die ook verlies van visgebied zullen eisen.

In een reactie op het Raadsbesluit twitterde CDA-Europarlementariër Annie Schreijer Pierik: “Onterecht en schandalig! Raad van Ministers @EUCouncil kiest voor nationaal protectionisme, tegen innovatie en tegen selectief vistuig.” Urker visser Jurie Post twitterde: “Visserij gedwongen weer te vissen met de vlam in de pijp. Van 800 pk naar 2.000. Vol aan de fossiel.”

Hoe werkt pulsvisserij:

Partners Maritiem Nederland