Klimaateisen spelen rol bij scheepvaartfinanciering | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Kees Torn/HbR

Klimaateisen spelen rol bij scheepvaartfinancieringredactie | donderdag 20 juni 2019
Zeevaart, Scheepsbouw

Banken wegen klimaateisen mee bij het verstrekken van scheepvaartfinanciering. Ook bij het beoordelen van lopende leningen gaan klimaatoverwegingen een rol spelen. Leidraad hierbij zijn de zogenoemde 'Poseidon Principles'. Elf internationale banken, waaronder ABN Amro en ING, hebben deze principes omarmd om een bijdrage te geven aan de reductie van emissies in de scheepvaart.

Naast ABN Amro en ING ondertekenden Citi (Amerikaans), Société Generale (Frans), DNB (Noors), Amsterdam Trade Bank (Russisch), Crédit Agricole CIB (Frans), Danish Ship Finance, Danske Bank (Deens), DVB (Duits) en Nordea (Scandinavisch) op 18 juni de Poseidon Principles tijdens een bijeenkomst van het Global Maritime Forum (GMF). 

De principes vormen een set richtsnoeren die zijn gebaseerd op het klimaatakkoord dat vorig jaar in de International Maritime Organization werd bereikt. Dat is erop gericht om de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart in 2050 minimaal gehalveerd te hebben.

Het Global Maritime Forum is een samenwerkingsverband van een groep grote rederijen en verladers, waaronder Maersk, Euronav, Shell en Trafigura. Volgens het GMF - dat de principes opstelde samen met duurzaamheidsinstituut Rocky Mountain Institute - hebben de elf banken gezamenlijk zo’n honderd miljard dollar aan scheepvaartfinanciering uitstaan en bestrijken ze hiermee 20 procent van de wereldmarkt. De verwachting is dat ook Aziatische banken zich zullen aansluiten bij het initiatief.

"Om de ambitieuze klimaatdoelen te halen, zullen we al in 2030 emissievrije schepen in de vaart moeten brengen. Er is nog maar tien jaar tijd om nieuwe brandstoffen, aandrijfsystemen en infrastructuur te ontwikkelen. De Poseidon Principles zullen eraan bijdragen om deze transitie in een stroomversnelling te brengen", zegt Søren Toft, Chief Operating Officer van A.P. Møller-Mærsk.

Actieve rol voor banken

In Nederland is ABN Amro van oudsher financier van de scheepvaartsector. “Met deze principes creëren we uniforme sectorbrede transparantie over de klimaatimpact van onze leningenportefeuilles", zegt Joep Gorgels, Hoofd Global Transportation & Logistics van de bank. "Daarnaast biedt het ons handvatten om klimaatoverwegingen mee te wegen bij het beoordelen van leningaanvragen. Dat gaat ons helpen om op een actieve manier een rol te blijven spelen in het verder vergroenen van de scheepvaartsector.” 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland