Kleine toename overslag Rotterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws

Kleine toename overslag Rotterdamse havenRedactie | maandag 27 oktober 2014
Havens, Havenbedrijf Rotterdam

De haven van Rotterdam heeft over de afgelopen drie kwartalen 333,3 miljoen ton goederen overgeslagen, 0,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Op een enkel segment na doet de haven het vrij goed. Vooral de toename van containeroverslag is opvallend. 

Het containerverkeer in de Rotterdamse haven groeide over de eerste drie kwartalen van dit jaar met 4 procent naar 9,2 miljoen TEU. De eerste twee maanden van 2014 bleef de containeroverslag nog achter, maar in de periode van maart tot en met september was de containeroverslag 6 procent hoger dan vorig jaar. Belangrijkste oorzaak is het voorzichtige economische herstel.

Ook het roro-verkeer nam toe (+8 procent), vooral door de opleving van de Britse economie. Overig stukgoed, een segment waar de haven sterk op inzet omdat het relatief veel toegevoegde waarde oplevert, nam zeer fors toe (+31 procent), onder andere doordat meer staal de haven passeerde en meer lading voor de offshore industrie werd overgeslagen. Volgens president-directeur Havenbedrijf Rotterdam Allard Castelein maakt deze groei nog eens te meer duidelijk dat de haven de nieuwe terminals op Maasvlakte 2 hard nodig heeft om verder te groeien.

De minerale olieproducten blijven met -11 procent achter ten opzichte van vorig jaar, en ook de overslag van overig nat massagoed (-9 procent) blijft duidelijk achter. Oorzaken zijn de moeilijke positie van de chemie in Europa, lagere (re-)export van stookolie naar het Verre Oosten, de beperkte economische groei in Europa en toenemende concurrentie door ingebruikname van nieuwe terminals in andere havens. De overslag van LNG is in omvang nog beperkt maar wel meer dan verdubbeld (+137 procent). Het gaat vooral om in Scandinavië geproduceerd gas dat via Rotterdam zijn weg naar de wereldmarkt vindt.

Binnen het segment droog massagoed is de overslag van ijzererts en schroot gedaald (-5 procent) en de overslag van kolen toegenomen (+6 procent). De overslag van agribulk is fors toegenomen (+26 procent), onder andere door meer import van soja en meer export van tarwe. De overslag van overig droog massagoed nam eveneens toe (+7 procent). Het gaat onder andere om materialen voor de bouw, grondstoffen voor de industrie en biomassa.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland