Kleine groei Rotterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Freek van Arkel

Kleine groei Rotterdamse havenAngelique Bosman | dinsdag 22 juli 2014
Havens, Havenbedrijf Rotterdam

De totale overslag in de Rotterdamse haven is in het eerste halfjaar met 0,6 procent iets toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013. Het Havenbedrijf verwacht over heel 2014 een groei van de totale overslag van circa 1 procent. 

De overslag van ruwe olie nam met 3,3 procent toe maar die van minerale olieproducten (benzine, diesel, kerosine, stookolie) daalde met 13,5 procent. Ook de overslag van grondstoffen voor de chemie (min 11 procent) ging omlaag. De aan- en afvoer van minerale olieproducten staat al tijden onder druk door overcapaciteit en groeiende concurrentie van raffinaderijen buiten Europa.

Kolen lieten een groei van 9,5 procent zien, de ertsoverslag bleef vrijwel gelijk. De overslag van containers, gerekend in ton, nam met 2,7 procent toe en met 1,9 procent wanneer gerekend in TEU. Deze groei heeft vooral vanaf maart doorgezet, met een gemiddelde groei per maand ten opzichte van dezelfde periode in 2013 van 4,5 procent. Het Havenbedrijf meldt dat deze groei vooral komt door de aantrekkende Britse economie dat zorgt voor meer overslag tussen Rotterdam en de Baltische Staten en Groot-Brittannië. Door grotere containerschepen liepen er wel minder zeeschepen de haven binnen.

Ten opzichte van de eerste helft van 2013 is de omzet van Havenbedrijf Rotterdam in 2014 met 8,6 miljoen euro toegenomen. Het nettoresultaat nam ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013 licht toe met 1,8 miljoen euro. Het effect van de omzetstijging wordt gedeeltelijk gedempt door stijging van afschrijvingen en rentelasten. De kasstroom was dit halfjaar negatief. De totale investeringen lopen naar verwachting terug van 263 miljoen euro in 2013 tot ongeveer 203 miljoen euro in 2014 en komen daarmee op het niveau van voor de aanleg van Maasvlakte 2. Een van de grootste investeringen van de afgelopen jaren in het bestaande havengebied, de verbreding van de Amazonehaven, is in 2014 in gebruik genomen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland