Lloyd's Register certificeert ijsbreker van Damen | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression: Damen

Lloyd's Register certificeert ijsbreker van Damen

Jan Spoelstra | woensdag 15 juni 2016
Scheepsbouw, Damen

Lloyd’s Register gaat het Antarctisch bevoorradings- en onderzoeksschip dat de Damen Schelde marinewerf bouwt, certificeren. Dat maakte het klassebureau begin juni bekend.

Het betreft een ‘Antarctic Supply Research Vessel’ (ASRV) dat Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) bouwt in Galati (Roemenië) en afbouwt in Vlissingen. Opdrachtgever voor het schip is het Australische DMS Maritime (een volledige dochter van het Britse Serco), dat in opdracht van de Australische overheid verantwoordelijk is voor de oplevering, het in de vaart houden en het onderhoud van het schip. DMS Maritime is in Australië verantwoordelijk voor het leveren van ondersteunde diensten aan de Australische marine, zoals sleepdiensten en het onderhoud van marineschepen.

Het hypermoderne schip (156 x 25,6 m) moet Australië in de gelegenheid stellen om het zuidpoolgebied verder te onderzoeken en in kaart te brengen. Het schip gaat de permanente onderzoeksstations op Antarctica en Macquarie Island bevoorraden met apparatuur, projectlading en voedsel, alsmede personeel overzetten. Het schip kan met 3 knopen door 1,65 meter dik ijs varen.

Aan boord bevindt zich straks 500 vierkante meter aan laboratorium en kantoorruimte, en biedt plaats aan 32 bemanningsleden en 116 wetenschappers. Het schip gaat varen in het kader van het ‘Australian Antarctic Program’, dat zich richt op Australische strategische, economische en wetenschappelijke belangen in het zuidpoolgebied. Het programma doet onderzoek naar klimaatverandering en ecosystemen in het gebied.

Lloyd’s Register begeleidt de bouw en het project management door DSNS vanuit kantoren in Rotterdam, Southampton en het polar code expertisecentrum in Helsinki. Damen levert het schip naar verwachting in 2020 op.

Video over het Antarctisch bevoorradings- en onderzoeksschip van Damen:

Partners Maritiem Nederland