Kiellegging voor LNG-conversie veerboot 'Münsterland' | Maritiem Nederland
Nieuws
AG Ems en Niestern Sander vierden de start van het conversieproject met een nieuwe kiellegging.

Kiellegging voor LNG-conversie veerboot 'Münsterland'

Redactie | dinsdag 19 mei 2020
Scheepsbouw

AG Ems en Koninklijke Niestern Sander vierden onlangs de officiële start van de LNG-conversie van de veerboot 'Münsterland' met de kiellegging. Niestern Sander gaat voor het passagiersschip uit 1986 een volledig nieuw achterschip ontwerpen en bouwen, inclusief dual fuel motoren, LNG opslagtank, aandrijving, alle LNG-installaties, -leidingen en overige systemen.

Het complete nieuwe achterschip zal het bestaande achterschip van de Münsterland vervangen. De werf heeft door haar expertise en faciliteiten een unieke ombouwmethode voor ogen die de mogelijk biedt om de stilligtijd van een bestaand schip – en daarmee de inkomstenderving – tot een minimum te reduceren.

Door de combinatie van scheepsnieuwbouw én scheepsreparatie vindt het grootste deel van de ombouwoperatie fysiek op de scheepsnieuwbouwwerf plaats, waarbij het reparatiedok nog niet nodig is. Tijdens deze werkzaamheden kan de Münsterland nog gewoon in de vaart blijven.

Derde LNG-veerboot voor Ems

AG Ems is begonnen als ‘first mover’ met LNG-scheepstechnologie en heeft daardoor veel ervaring opgedaan. Sinds 2015 heeft de rederij twee LNG-ferry's in de vaart. MV Ostfriesland, een zusterschip van MV Münsterland, vaart van Emden naar het waddeneiland Borkum en MV Helgoland van Cuxhaven naar het eiland Helgoland. MV Ostfriesland was de eerste veerboot in Europa die is aangepast met de nieuwe LNG-technologie, terwijl MV Helgoland het eerste nieuw gebouwde schip in zijn klasse in Europa is. 

Door de LNG-conversie worden de emissies van de Münsterland sterk gereduceerd. Ook zal de nieuwe vorm van het achterschip de rompweerstand verminderen. Hierdoor heeft het schip minder motorvermogen om met dezelfde snelheid te kunnen varen, wat een reductie van het brandstofverbruik en geluid betekent.

Schip krijgt tweede leven

Naast emissievoordelen biedt de LNG-conversie ook voordelen qua materiaalgebruik. Het bestaande schip dateert uit 1986 en is daarmee ruim dertig jaar oud. In theorie is het schip daarmee aan het eind van haar levenscyclus gekomen. Door de ombouwoperatie worden veel technische systemen vervangen en geüpgraded naar de huidige stand van de techniek. Hiermee krijgt het schip een tweede leven. Met de conversie wordt de levensduur van het grootste deel van het schip in de praktijk verdubbeld en veel materiaal bespaard. Separaat wordt het oude achterschip met oude systemen en installaties door Niestern Sander op duurzame wijze ontmanteld en zoveel mogelijk gerecycled.

Demonstratie-project

Met de Münsterland heeft Niestern Sander door haar unieke ombouwmethodiek de mogelijkheid om de bedrijfseconomische haalbaarheid van een LNG-conversie in de praktijk te demonstreren. Ook zal blijken dat de ruimtebeperking bij het ombouwen van een bestaand schip oplosbaar is. De Münsterland komt in de eerste helft van 2021 in haar nieuwe vorm weer in de vaart.

Bijdrage uit Europees fonds

In juli 2019 hadden Niestern Sander en AG Ems een overeenkomst getekend voor de ombouw van het passagiersschip Münsterland en deze te voorzien van een LNG-voortstuwing. Het schip krijgt een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de EU voor dit innovatieve project.

Partners Maritiem Nederland