Keppel levert vijfde ULEV sleephopperzuiger Jan De Nul | Maritiem Nederland
Nieuws
De nieuwe generatie sleephopperzuigers filteren uitlaatstoffen 'tot een ongekend minimum'.

Keppel levert vijfde ULEV sleephopperzuiger Jan De NulRedactie | woensdag 23 december 2020
Baggeren

De nieuwe sleephopperzuiger Ortelius van Jan De Nul filtert uitlaatstoffen tot een ongezien minimum in de scheepvaartsector. Ortelius is de vijfde sleephopperzuiger die Keppel O&M oplevert. Eerder kwamen al drie kleinere hoppers met een beuninhoud van 3.500 m³ in de vaart, gevolgd door de Sanderus met een beuninhoud van 6.000 m³.

Alle vijf de schepen hebben een extreem lage emissie dankzij een uitgekiend filtersysteem aan boord. Evenals zusterschip Sanderus (dat sinds februari aan het werk is op de Schelde in België) is de Ortelius gebouwd volgens de eisen van de EU Stage V- en Tier III-voorschriften van de IMO. Het schip is dieselelektrisch aangedreven en kan baggeren tot een maximale diepte van 35 m. Het schip beschikt over een geringe diepgang, is zeer wendbaar en geschikt om te werken op plaatsen met een heel beperkte manoeuvreerruimte.

“Dankzij onze nieuwe generatie hoppers, zoals de Ortelius, voeren we baggerprojecten uit aan de laagst mogelijke emissiewaarden", zegt directeur Nieuwbouw Robby De Backer. "Onze teams hebben nauw samengewerkt met de teams van de Keppel-scheepswerf om de uitdagingen van Covid-19 te overwinnen en de oplevering van de Ortelius te bespoedigen. We zijn er trots op te kunnen samenwerken met marktleider Keppel, die door hun technische expertise en uitstekende service borg staat voor een veilige oplevering van hoogwaardige schepen."

Betere luchtkwaliteit

De nieuwe generatie Jan De Nul-schepen is een koploper in de scheepvaart. Ze zetten in op nabehandeling van verbrandingsstoffen, wat in de sector dé sleutel is tot een betere luchtkwaliteit. Zonder nabehandeling stoten interne verbrandingsmotoren schadelijke uitlaatgassen uit. Schepen voorzien van het geavanceerde filtersysteem doen dit niet. De katalysator maakt stikstofoxiden onschadelijk en het roetfilter houdt de fijnste deeltjes tegen. Het resultaat: een betere luchtkwaliteit en geen schadelijk fijnstof dat een directe impact heeft op onze gezondheid en op onze leefomgeving.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland