Kennis & Innovatie; vliegwiel in een drijvende kraan | Maritiem Nederland
Nieuws

Kennis & Innovatie; vliegwiel in een drijvende kraanRedactie | dinsdag 12 december 2006

Overslagbedrijf Maja Stuwadoors Amsterdam voert een experiment uit met een VLIEGWIEL IN EEN DRIJVENDE KRAAN. Het hijsen van zware lasten kost veel energie en bij het laten zakken ervan gaat de nodige energie verloren. Om dit te voorkomen slaat men zwaarte-energie die vrijkomt op in het vliegwiel. Bij de volgende hijsbeurt spreekt men die energievoorraad aan.

 

Vanaf december 2006 is de gehele Oosterschelde tot vier kilometer in de omtrek zichtbaar op een radarscherm. De afgelopen tijd zijn hiertoe RADARSTATIONS EN CAMERA’S rond de waterweg gebouwd. Zo is het straks mogelijk om de Zeelandbrug op afstand te bedienen, waardoor de brugwachter eind 2007 zal verdwijnen. De provincie vertrouwt dan blind op de ‘radarogen’.

 

Het Amerikaanse congres heeft 2,6 miljard dollar gereserveerd voor de bouw van twee FUTURISTISCHE FREGATTEN. Northrop Grumman Ship Systems en General Dynamics bouwen de twee Zumwalt DDG 1000 Destroyers. De schepen zijn zowel in diepe als ondiepe wateren inzetbaar. Alle apparatuur, zoals radar, satellietnavigatie en wapentuig, zijn in de scheepswand geïntegreerd. Daardoor zijn de 200 meter lange schepen, die maar net boven de zeespiegel uitsteken, met radar nauwelijks te detecteren. Bron: Technisch Weekblad

 

Alphatron Marine heeft onlangs octrooi verkregen op de ontwikkeling van de VOORSPELLENDE RADARSNELHEIDSVECTOREN. Alphatron past dit systeem toe op de JMA609 rivierradar. Twee satellietontvangstantennes, voor en achter op het schip, meten de draaisnelheid van een vaartuig. Op basis van de meetwaarden is de route die een schip zal afleggen te voorspellen. Samen met de verwachte snelheid van het schip is die te zien op het radarscherm.

 

Het in de haven van Amsterdam ontwikkelde AMSBARGE CONCEPT, dat kleine binnenvaartcontainerschepen voorziet van een eigen containerkraan, is nu ook in Vlaanderen onderwerp van studie. De schepen zijn na aanpassing uitermate geschikt voor regionale vrachtdiensten voor kleine volumes. Proeven in Amsterdam bleken succesvol. Tien bedrijven, in de noordelijke en de zuidelijke randstad, hebben interesse. Tijdens de bijeenkomst Vlaanderen Logistiek bleek onze zuiderbuur eveneens geïnteresseerd.

 

In de jachthaven van Kropswolde aan het Zuidlaardermeer is sinds kort een nieuwe BOTENLIFT in gebruik. Deze kan vaartuigen tot 25 ton moeiteloos uit het water tillen. De vorige lift was 30 jaar oud en kon slechts 11 ton aan. Sinds het meer is uitgebaggerd, varen er ook grotere boten. Momenteel is voor die boten een vaarcircuit in de maak dat aansluit op het Oost-Gronings circuit. |

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland