Kennis & Innovatie; Mobiele reinigingssysteem IBIX Maritiem | Maritiem Nederland
Nieuws

Kennis & Innovatie; Mobiele reinigingssysteem IBIX Maritiem

Redactie | donderdag 25 januari 2007

Met het MOBIELE REINIGINGSSYSTEEM IBIX MARITIEM zijn scheepsromp, motor en aandrijfas grondig en snel te ontdoen van oude verflagen en corrosie. IBIX Maritiem bestaat uit een straalketel die wordt aangesloten op de compressor. Voordeel van stralen is dat je hiermee ook lastige plekken bereikt en het resultaat is een gladde afwerking. Het systeem werkt met alle mogelijke straalmiddelen, ook nat stralen is mogelijk. Het systeem is tot vier keer sneller en doeltreffender dan de traditionele naaldenbikhamer.

 

De ID-NL JAARPRIJS 2006 voor de beste uitvinding van het jaar is afgelopen december toegekend aan Evert Huiden van BAM Grondtechniek. Huiden won de prijs in de categorie Water, Scheepvaart & Transport met een nieuwe dijkversterkingstechniek, gebaseerd op het gebruik van zogeheten ‘dijkdeuvels’. Dit zijn stalen buizen, omwikkeld met kunststof en gevuld met een betonachtig materiaal, die tot in de zandlaag onder de dijk worden geboord. Door de deuvels in een waaiervorm te plaatsen, is de dijk vooral op de zwakste plek, net boven het draagkrachtige zand, effectief versterkt.

 

TNO en Vereniging Holland Marine Equipment (HME) hebben een KENNISCONVENANT getekend voor nauwere samenwerking op het gebied van kennisoverdracht en innovatie. De samenwerking is gericht op een betere benutting van de bij TNO aanwezige kennis en stimulering van met name het midden- en kleinbedrijf in de maritieme industrie. In 2007 zullen TNO en HME tien thematische bijeenkomsten organiseren om in een jaar tijd ruim honderd MKB-bedrijven te bereiken en minimaal drie innovatieprojecten te faciliteren.

 

Door de vergrijzing en de karige instroom van starters in de techniek is er grote behoefte aan extra maritieme expertise. Daarom is Verebus Marine Engineering een SAMENWERKINGSVERBAND gestart van vier maritieme toeleveranciers en een ingenieursbureau voor het zoeken naar gekwalificeerd technisch personeel. Begonnen is met de werving van tien electrical engineers, die op projecten van de partners zijn in te zetten.

 

Het WHISPER GENVERTER SYSTEEM van Mastervolt bestaat uit een geïntegreerde 6kW Ultra generator met omvormer en is daarmee het eerste gecombineerde high power systeem. Hiermee bestaat altijd volledige synchronisatie met de spanningsvoorziening op de wal. Voor meer stroom gedurende piekuren springt de generator bij. Het systeem reduceert geluid en trillingen. Mastervolt ontving voor de Whisper een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Dame Design Award 2006.

Partners Maritiem Nederland