Karel Doorman officieel in dienst | Maritiem Nederland
Nieuws
Alewijnse werkt momenteel in Den Helder aan de voortstuwing van de Karel Doorman.

Karel Doorman officieel in dienstRedactie | dinsdag 28 april 2015
Marine, Damen

Op 24 april werd in de haven van Den Helder het Joint Support Ship 'Zr. Ms. Karel Doorman' officieel in dienst gesteld bij de Koninklijke Marine.

De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van de minister van Defensie en tevens doopster van het schip, Jeanine Hennis-Plasschaert. Aansluitend aan de indienststelling werd door onder andere de minister en de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp een herinneringsmedaille uitgereikt aan de bemanning. Deze medaille krijgen zij voor deelname aan de humanitaire hulpverleningsmissie ebolabestrijding in Sierra Leone, Guinee en Liberia.

De Karel Doorman is ruim voor de indienstelling al operationeel ingezet voor de humanitaire hulpverleningsmissie. Het schip heeft in 2014-2015 in drie maanden tijd tweemaal de overtocht naar de door ebola getroffen landen in West-Afrika gemaakt. Tijdens deze beide vaartochten heeft het schip 1,5 miljoen kilo voeding, 354 pallets, 148 containers en 263 voertuigen aan noodhulp naar Sierra Leone, Guinee en Liberia gebracht. Eind januari keerde het schip terug naar Den Helder. De Defensie Materieel Organisatie (DMO), Damen Shipyards Group en verschillende onderaannemers hebben alles in het werk gesteld om het schip af te bouwen en gereed te krijgen voor deze indienststelling.

Met de indienststelling van de Karel Doorman krijgt de Koninklijke Marine voor de vierde keer in haar geschiedenis een schip genoemd naar schout-bij-nacht Karel Doorman (1889-1942). Naast de nieuwe Karel Doorman kende de marine eerder twee vliegkampschepen en een multipurpose fregat met dezelfde naam.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland