Kansen in Turkije | Maritiem Nederland
Nieuws
Besiktas Shipyard behoort tot de belangrijkste 500 industriële bedrijven van Turkije.

Kansen in Turkije

Havenuitbreiding, vlootvernieuwing en in de crisis opgetrokken scheepswerven die nu te veel capaciteit voor de vraag hebben, kunnen zorgen voor extra business voor zowel Nederlandse als Turkse maritieme bedrijven.

Op 20 januari overhandigde Terry van Velzen, voorzitter van de Maritieme Hotspots-commissie voor Turkije het rapport ‘Maritime Turkey: Market Research’ aan Ron Keller, de Nederlandse ambassadeur in Turkije. De snelle groei van de Turkse maritieme sector, zowel de maakindustrie als de havens en scheepvaart, zorgt voor wederzijdse kansen.

De marktstudie is een uitgave van stichting Nederland Maritiem Land en onderzoeksbureau Panteia. Bloem Doze en Nienhuis Maritieme consultants en de Turkse Dokuz Eylul universiteit voerden het onderzoek uit.

De overslag in Turkse havens steeg van 2004 tot 2012 van 184 miljoen ton naar 388 miljoen ton. Containeroverslag verviervoudigde in deze periode en de verwachting is dat het nog eens verviervoudigd tot 30 miljoen TEU in 2023. Op het gebied van havenontwikkeling en multimodale oplossingen voor het vervoer richting het achterland liggen grote kansen voor Nederlandse investeerders en maritieme spelers.

De vloot van Turkse koopvaardijschepen steeg van 1.596 schepen (>100 GT) in 2005 tot 2.237 schepen in januari 2013, een stijging van 40 procent. Deze vloot is, ondanks de recente uitbreiding, voor een groot deel verouderd en aan vervanging toe.

Daartoe zijn in Turkije een groot aantal scheepswerven opgetrokken. In 2002 bestond de maritieme maakindustrie uit 37 scheepswerven, in 2012 waren dat er 71, waardoor de totale scheepsbouwcapaciteit verzesvoudigde. Overigens meldt de marktstudie dat de capaciteit sinds het uitbreken van de crisis in 2008 stabiel bleef.

In die enorme scheepsbouwcapaciteit ligt een groot probleem voor de Turkse maritieme sector, omdat Turkse reders hun schepen vaak in het verre oosten bestellen. Er liggen goede kansen voor de Nederlandse scheepsontwerpers om in Turkije technisch hoogwaardigere schepen te gaan bouwen en voor Nederlandse toeleveranciers om dito equipment aan te leveren.

Lees hier de volledige studie.

Partners Maritiem Nederland