Kamervragen over Damen Shiprepair | Maritiem Nederland
Nieuws

Kamervragen over Damen Shiprepair

Bart Stam | dinsdag 9 mei 2017
Damen

Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) heeft demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) schriftelijke vragen gesteld over Damen Shiprepair.

In Schiedam en Vlissingen zou de scheepsbouwer zich schuldig maken aan onderbetaling van vooral Oost-Europese arbeidskrachten, schijnconstructies en vervanging van vaste werknemers door flexibel personeel. Van Dijk baseert zich onder andere op een onderzoek van vakbond FNV.

Van Dijk wil van Asscher weten of de vervanging van vaste werknemers in strijd is met de wet Werk en Zekerheid. Voorts maakt het PvdA-kamerlid zich zorgen over de huisvesting van 35 werknemers uit Litouwen op een riviercruiseschip, gelegen aan een kade van het bedrijfsterrein in Schiedam. Van Dijk wil dat zij fatsoenlijke huisvestiging krijgen en ook dat vakbonden hen kunnen bezoeken. Verder pleit hij voor naleving van de Wet Aanpak Schijnconstructies. Ook vraagt de sociaal-democraat aan minister Asscher om een integrale, preventieve aanpak voor de gehele Nederlandse scheepsbouw. Dit samen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Belastingdienst, de Sociale Verzekerings Bank (SVB), werkgevers en werknemersorganisaties in de scheepsbouw.

In het rapport ‘Misstanden Damen Shiprepair: onderbetaling, schijnconstructies en verdringing’ schrijft de FNV dat de reorganisatie bij Damen Shiprepair in Schiedam, Rotterdam en Vlissingen sinds begin 2017 bijna 150 banen heeft gekost van onder anderen ijzerwerkers, lassers, pijpfitters en plaatwerkers. Door het inhuren van tijdelijk personeel tegen slechtere arbeidsvoorwaarden zou het bedrijf ongeveer 1,3 miljoen euro besparen per honderd werknemers. Volgens FNV-bestuurder Marije Ottervanger gaat het bij Damen in totaal om zo’n duizend arbeidskrachten die worden ingehuurd via tientallen onderaannemers en uitzendbureaus.

Woordvoerder Arold de Vries zegt dat Damen zich niet herkent in het FNV-rapport. “Wij volgen de wetten en regels, zowel in Nederland als wereldwijd.” Wel gaat de scheepsbouwer op korte termijn om de tafel zitten met een FNV-delegatie om bovengenoemde onderwerpen te bespreken.

Het is niet de eerste keer dat kamerleden vragen stellen over de arbeidsomstandigheden in de Nederlandse scheepsbouwsector. Zo voelden de Tweede Kamerleden John Kerstens en Tjeerd van Dekken (beiden PvdA) in maart 2016 minister Asscher aan de tand over onderbetaling van Roemeense werknemers.

Partners Maritiem Nederland