Kamervragen over crew changes en vaccin zeevarenden | Maritiem Nederland
Nieuws
Verschillende landen, waaronder Singapore, geven voorrang aan de inenting van zeevarenden met het Covid-vaccin.

Kamervragen over crew changes en vaccin zeevarenden

redactie | donderdag 4 maart 2021
Zeevaart, Maritieme Cluster

Het interview met Havenvrouw van het Jaar Annet Koster in Maritiem Nederland heeft geleid tot een serie Kamervragen. Remco Dijkstra, Aukje de Vries en Hayke Veldman (allen VVD) stellen vragen over de problemen met bemanningswisseling en de vaccinatie van zeevarenden. De vragen zijn gericht aan de ministers Van Nieuwenhuizen (I&W) en De Jonge (Volksgezondheid).

De vragen luiden als volgt:

  1. Bent u op de hoogte van het feit dat niet op alle buitenlandse luchthavens of in de buurt daarvan (snel)testmogelijkheden beschikbaar zijn?
  2. Begrijpt u dat dit voor onmogelijke uitdagingen zorgt voor zeevarenden, nu zij in bepaalde gevallen drie uur van tevoren op de luchthaven aanwezig moeten zijn en daarmee de tijdsduur van het bewijs van de negatieve coronatest al verlopen is op het moment dat men aan boord van het vliegtuig stapt?
  3. Hoe kijkt u aan tegen de mogelijkheid om bij aankomst in Nederland een sneltest af te nemen indien geen (snel)testcapaciteit in de buurt van de luchthaven van vertrek is?
  4. Welke andere mogelijkheden ziet u om ervoor te zorgen dat bemanningswisselingen vlot doorgang kunnen (blijven) vinden?
  5. Herkent u de problematiek rondom vaccineren waar zeevarenden mee te maken hebben?
  6. Bent u op de hoogte van het feit dat er bijvoorbeeld op de Filipijnen op zijn vroegst waarschijnlijk pas in 2023 gestart zal worden met vaccineren?
  7. Hoe gaan andere landen om met dit vraagstuk? In hoeverre vindt in internationaal verband overleg hierover plaats?
  8. Hoe kijkt u aan tegen de eventuele mogelijkheid voor de zeevaart om vaccinatie privaat te regelen?
  9. In hoeverre bent u in gesprek met de sector om bovengenoemde problemen op te lossen? Kunt u de Kamer over de vorderingen van deze gesprekken informeren?

Snelle antwoorden gewenst

De kamerleden verzoeken de ministers om de vragen elk afzonderlijk van elkaar en voor het eerstvolgende coronadebat (10 maart, red.) te beantwoorden.

Partners Maritiem Nederland