Kamer dringt aan op oplossing reparatie cruiseschepen | Maritiem Nederland
Nieuws
In 2014 was het bezoek van de Oasis of the Seas nog een grote publiekstrekker (foto: Ries van Wendel de Joode/HbR)

Kamer dringt aan op oplossing reparatie cruiseschepen

redactie | woensdag 10 juli 2019
Zeevaart, Toeleveranciers, Scheepsbouw

De Tweede Kamer met een grote meerderheid een motie van Remco Dijkstra (VVD) aangenomen. Voor 1 oktober moet er duidelijkheid zijn en een oplossing komen voor inschakeling van buitenlandse zeevarenden bij de reparatie van cruiseschepen. 

In 2014 gaf de inspectie SZW een boete van bijna 1 miljoen euro aan de rederij die het cruiseschip 'Oasis of the Seas' exploiteert. Zeevarenden van de rederij, ingevlogen om voor de rederij aan boord te werken terwijl het schip in dok lag, mochten dit niet doen volgens de arbeidsinspectie. Sindsdien is er vijf jaar lang niet één vervolgopdracht uit de cruisesector naar Rotterdam gekomen. Met als gevolg een ongelofelijk grote schadepost voor de maritieme sector en verlies van werkgelegenheid.

De motie van Dijkstra stelt vast dat het eindeloos overleg tussen vakbonden en werkgevers tot nu toe weinig heeft opgeleverd. Het kabinet moet nu op korte termijn een knoop doorhakken om een einde te maken aan dit concurrentienadeel van Rotterdam, ten opzichte van andere havens in Europa waar deze schepen nu heen gaan.

Voor 1 oktober moet er duidelijkheid zijn en een oplossing komen om zo Nederland weer als een maritieme natie positief op de kaart te zetten. Het moet voor de internationale klanten dan duidelijk worden dat Nederland weer open is voor deze business.

Partners Maritiem Nederland