Kabinet kiest voor klimaat, te weinig voor infrastructuur | Maritiem Nederland
Nieuws
De regering doet er verstandig aan vervoer over water te blijven stimuleren, vindt BLN-Schuttevaer.

Kabinet kiest voor klimaat, te weinig voor infrastructuur

redactie | woensdag 22 september 2021
Binnenvaart, Waterbouw en infrastructuur

In de Miljoenennota voor 2022 speelt vergroening een hoofdrol. In het komende begrotingsjaar investeert het kabinet miljarden euro’s extra aan klimaatdoelstellingen. Het gros daarvan gaat naar maatregelen die de uitstoot van CO2 moeten verminderen.  De plannen staan in schril contrast met het budget dat nodig is voor het onderhoud en de vervanging van de natte infrastructuur, vindt binnenvaartorganisatie BLN-Schuttevaer.

De rol van de binnenvaart in het terugdringen van de CO2 uitstoot in het transport moet veel meer nadruk krijgen, vindt BLN-Schuttevaer. "Nu ligt de focus in de begroting vooral op elektrisch rijden en investeringen in zonne- en windparken. De binnenvaartsector heeft zich in de Green Deal binnenvaart geconformeerd aan de belofte om de uitstoot van CO2 in 2030 fors te reduceren door bijmenging met veilige en betaalbare biobrandstof en door nieuwe schone schepen op waterstof en baterijtechniek in de vaart te nemen. Tel daar de gewenste modal shift bij op en de binnenvaart kan gegarandeerd een substantiële bijdrage leveren aan de gewenste verduurzaming."

Ontoereikend

Uit de Miljoenennota blijkt dat het onderhoudsbudget voor natte infrastructuur voor 2022 en 2023 weliswaar wat wordt opgeplust om de acute problemen het hoofd te bieden, maar dat is ontoereikend. Bovendien worden de jaren erna hoogst onzeker omdat lange termijn beslissingen worden doorgeschoven naar het volgende kabinet. "De binnenvaart ondervindt bijna dagelijks hinder van de slechte staat van onderhoud. Onder meer op de Maascorridor, de Brabantse kanalen en de Oranjesluizen lopen problemen regelmatig hoog op. De grote vertragingen, vanwege extra wachttijd of erger nog omvaren, hebben een negatieve weerslag op de betrouwbaarheid van de binnenvaart en staan daarmee de gewenste modal shift in de weg."

Subsidie voor modal shift

Het Rijk blijft ook in 2022 modal shift van weg naar water stimuleren met onder meer een subsidieregeling voor de aanleg van kademuren. Daarnaast is er budget voor een programma voor duurzamer, veiliger en efficiënter goederenvervoer op de corridor Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen. Ook wordt invulling gegeven aan de implementatie van de Europese verordeningen EMSWe (Europees Maritime Single Window) en eFTI (Papierloos Transport) en de samenwerking met douane, havens en hun port community systemen om data te delen in het transport. Bij Bergambacht komen nieuwe Rijksligplaatsen beschikbaar. Dit om het tekort aan ligplaatsen op de vaarweg tussen Rotterdam en Amsterdam aan te pakken en de modal shift van weg naar water te versterken.

Vervoer over water stimuleren

Een goede bereikbaarheid van economische regio’s is cruciaal om te kunnen blijven profiteren van de groei van de wereldhandel en goederenstromen. De Nederlandse binnenvaart, met de grootste en de modernste binnenvaartvloot van Europa, kan volgens BLM-Schuttevaer een flinke bijdrage leveren aan de uitdagingen waar Nederland voor staat op het gebied van mobiliteit en CO2 reductie. De regering doet er daarom verstandig aan om vervoer over water te blijven stimuleren om de grote maatschappelijke voordelen optimaal te benutten.

Partners Maritiem Nederland