Jumbo installeert grootste onderwaterrestaurant | Maritiem Nederland
Nieuws

Jumbo installeert grootste onderwaterrestaurantOp 2 maart installeerde Jumbo Maritime het grootste onderwaterrestaurant ter wereld. Een welkome klus in een tijd dat vele offshore olie- en gasprojecten in de ijskast belanden.

Het restaurant wordt op (of eigenlijk naast) het eiland Huravalhi in de Maldiven gebouwd. Jumbo Maritime meerde een zwaartransportschip af in het ondiepe koraalrif en tilde de 410 ton wegende constructie op een van tevoren geplaatste betonnen fundering op 10 meter waterdiepte.

Het restaurant bestaat uit een plexiglazen koepel en stalen constructie. Het betreft het tweede restaurant in zijn soort. Eerder dit jaar haalde Jumbo het gevaarte op van een werf in Nieuw Zeeland.

Bijzonder aan de schepen van Jumbo is dat ze geringe diepgang combineren met een hoge mate van stabiliteit tijdens complexe hijsoperaties. Alle schepen hebben twee kranen aan één zijde van het schip, en recent nam Jumbo Maritime de grootste kraanschepen van dit type in de vaart met een hijsvermogen van 3.000 ton.

Op Huravalhi wordt momenteel een luxe vijfsterrenresort gebouwd. Huravalhi is een tot op heden onbewoond eiland van het Lhaviyani-atol, behorende bij de 1190 eilanden tellende eilandengroep Maldiven ten zuidwesten van India. In augustus 2016 moeten de eerste gasten gaan dineren met uitzicht op de omringende koraalriffen. Of de voorbijtrekkende haaien en kreeften op het menu van de maximaal 24 gasten staan, wordt vooralsnog nergens vermeld.

Op 23 juli 2015 sloot Jumbo het contract voor dit transport en de installatie van deze bijzondere constructie met logistieke dienstverlener GAC Sweden, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het plannen van het vervoer van bijzondere projectlading.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland