Nieuws
De jubileumeditie van de Johan de Witt conferentie staat in het teken van China (beeld: Johan de Witt Conferentie)

Johan de Witt Conferentie in teken van serieus spel rond Chinaredactie | maandag 15 juli 2019
Marine

De verhoudingen tussen Nederland en China worden steeds serieuzer te worden. Er is een toenemende spanning tussen de rol van China als handelspartner en haar expansiedrift op zee. Tijdens de tiende editie van de Johan de Witt Conferentie komt dit onderwerp aan bod in de vorm van een ‘serious game'. 

De ‘Serious Game’ wordt in twee fasen gespeeld, ieder met een eigen scenario. China-specialist Jonathan Holslag zal beide scenario’s inleiden, waarna deze live op het podium worden gespeeld. Het spel wordt ondersteund door filmbeelden van incidenten en nieuwsfeiten. Holslag zal ook een politiek-militaire synthese verzorgen, die de basis vormt voor de policy discussion van het expertpanel.

Tijdens de game spelen twee teams een ondersteunende rol. Het 'blue-team' vertegenwoordigt de Nederlandse besluitvormers. In dit team nemen vice-admiraal Ben Bekkering, voormalig ambassadeur in China Flip de Heer, Heineken topbestuurder René Hooft Graafland en politiek filosoof en strateeg Ties Dams de rollen van militair, diplomaat, handelsman en sinoloog voor hun rekening.

Het 'red-team' vertegenwoordigt Chinese besluitvormers en kent een vergelijkbare samenstelling met kapitein-ter-zee b.d. Jeroen Franken (militair), China-kenner en oud-bankier Henk Schulte Nordholt (sinoloog) en Clingendael-wetenschapper Frans Paul van der Putten (diplomaat) . De presentatie van de game ligt in handen van journalist en voormalig Brandpunt-presentator Liesbeth Staats.

Interactieve opzet

De teams krijgen bij elk scenario enkele dilemma’s voorgeschoteld, waarover moet worden beslist. Daarbij krijgt het publiek een interactieve rol: voor elke beslissing in het spel wordt de zaal geraadpleegd. Elke keuze van het blue-team (Nederland) leidt daarbij tot een of meer consequenties vanuit het rode team, dat China vertegenwoordigt. Die kunnen gevolgen hebben voor noodzakelijke capaciteiten, maar ook over de operationele inzet: de rules of engagement.

De consequenties van de beslissingen van de beide teams leiden tot aanbevelingen die in een paneldiscussie worden voorgelegd aan experts, die in de gemodereerde policy discussion vervolgens de consequenties voor de Koninklijke Marine bespreken. Samen met enkele Kamerleden zal Han ten Broeke (HCSS) analyseren.

De Johan de Witt Conferentie vindt plaats op 5 september in het auditorium in het KPN-hoofdkantoor op de Wilheminakade in Rotterdam. Inschrijven kan via de website. Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland