Jan De Nul voltooit installatie turbines Kriegers Flak | Maritiem Nederland
Nieuws
Jack-up installatieschip Vole au vent moest werken in uitdagende bodemomstandigheden.

Jan De Nul voltooit installatie turbines Kriegers Flak

redactie | maandag 21 juni 2021
Offshore Wind

Jan De Nul heeft de installatie voltooid van de windturbines op Kriegers Flak, het grootste offshore windmolenpark van Denemarken. Het uitdagende zeebodemprofiel hield het jack-up installatieschip 'Vole au vent' niet tegen om in totaal 72 turbines van elk 8,4 MW te installeren. 

Ongeveer 4,5 maand na de start van deze installatiecampagne in januari leveren Jan De Nul, Siemens Gamesa en Vattenfall het offshore windpark van 604 MW op. Bert Reynvoet, Projectmanager van Jan De Nul voor het Kriegers Flak offshore windpark: "Ondanks de winterse weersomstandigheden en extra uitdagingen als gevolg van Covid-19, bleven de werken dankzij de inspanningen van het projectteam en onze partners steeds op schema. Fantastisch teamwerk! We zijn ook erg trots dat we Denemarken hebben geholpen bij deze enorme sprong voorwaarts in hun energietransitie."

Het offshore windpark Kriegers Flak is het grootste in Denemarken en verhoogt de Deense windenergieproductie met maar liefst 16 procent. De turbines zullen genoeg groene stroom produceren om in de behoefte van 600.000 Deense gezinnen te voorzien.

Uitdagend zeebodemprofiel

De geografische locatie van het offshore windmolenpark biedt een extreem heterogeen zeebodemprofiel met grote laterale variaties, en rotsblokken net onder en boven het oppervlak. Toch slaagde Jan De Nul erin om zijn jack-up installatieschip Vole au vent, dat zich met vier palen op de zeebodem plaatst, in te zetten voor deze installatiewerken. 

"We deden uitgebreide geofysische en geotechnische voorstudies, en met behulp van een intern gekalibreerd penetratiedieptemodel slaagden we erin om een efficiënte jack-up procedure uit te werken. Hierdoor konden we het project vroeger dan gepland uitvoeren", aldus Reynvoet.

Offshore hoogspanningsstations

In 2017 en 2018 ontwierp, bouwde en installeerde Jan De Nul Group al twee grote funderingen voor de offshore hoogspanningsstations van het nieuwe offshore windmolenpark. De maritieme aannemer bouwde beide betonnen constructies van 8.000 en 10.000 ton op een drijvend ponton in de haven van Oostende en sleepte ze vervolgens naar Denemarken. In de Baltische Zee plaatste het kraanschip Rambiz beide funderingen met grote precisie op de zeebodem.

Partners Maritiem Nederland