Jan De Nul voltooit baggerwerk in drukke Australische haven | Maritiem Nederland
Nieuws
In de drukke haven van Port Hedland werd cutterzuiger Niccoló Macchiavelli in laadmodus ingezet.

Jan De Nul voltooit baggerwerk in drukke Australische havenRedactie | donderdag 10 oktober 2019
Baggeren

Jan De Nul Group heeft de verdiepingsbaggerwerken voor het ‘Channel Risk and Optimisation Project’ (CROP) in het Australische Port Hedland voltooid. De maritieme aannemer kijkt terug op drie jaar succesvol samenwerken met de havenautoriteit PPA. 

In de afgelopen drie jaar werd een combinatie van sleephopperzuigers, een cutterzuiger en splijtbakken ingezet om delen van de 42 km lange vaargeul te baggeren en om een veilige en duurzame toegang tot de haven van Port Hedland te verzekeren. Het project omvatte het wegbaggeren van hoger gelegen delen in het kanaal, alsook de aanleg van twee uitwijkzones en een noodinhaalstrook langs de buitenzijde van de vaargeul.

Grootste exporthaven

Port Hedland ligt aan de noordwestelijke kust van Australië en is de grootste exporthaven van het land, gemeten volgens jaarlijkse verwerkingscapaciteit. Port Hedland is ook ‘s werelds grootste exporthaven voor mineralen in bulk, met ijzererts als belangrijkste exportartikel. Momenteel staat de haven borg voor het veilige en efficiënte beheer van ongeveer 6.000 vaartuigbewegingen per jaar.

David Jonckheere, Regionaal Directeur voor Oceanië en Azië bij Jan De Nul Group: “Vooral het laatste gedeelte van dit driejarige project was een hele uitdaging, omdat het in een volledig operationele en uitzonderlijk drukke haven moest worden uitgevoerd. We zijn ook zeer dankbaar voor de dagelijkse nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van de haven.”

 Oplossingen op maat

Door de strikte milieuvoorwaarden en operationele beperkingen in deze drukke zone van Port Hedland paste Jan De Nul de uitvoeringsmethodes aan. Zo werd cutterzuiger 'Niccoló Macchiavelli' in laadmodus ingezet, geassisteerd door twee splijtbakken. Op die manier bleef de veilige toegang tot de haven en haar ligplaatsen verzekerd.

Ook kregen de baggerschepen aangepaste tools om aan de planning en aan de strikte operationele en milieuvoorwaarden te voldoen. Zo werd de sleephopperzuiger 'Charles Darwin' uitgerust met een in huis ontworpen, uiterst functionele ripper sleepkop. De hopper 'Juan Sebastián de Elcano' werd voor specifieke zones binnen het baggergebied uitgerust met een eveneens in huis ontwikkelde cutter sleepkop om zo flexibel en kostenefficiënt mogelijk te werk te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland