Jan De Nul voegt krachtige cutterzuiger toe aan vloot | Maritiem Nederland
Nieuws
Cutterzuiger Willem van Rubroeck zet koers naar Zelzate, waar het schip wordt klaargestoomd voor zijn eerste opdracht.

Jan De Nul voegt krachtige cutterzuiger toe aan vloot

Redactie | vrijdag 22 januari 2021
Scheepsbouw, Baggeren

Jan De Nul Groep verwelkomt twee nieuwe schepen in haar vloot. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 40.975 kW is baggerschip Willem van Rubroeck de krachtigste cutterzuiger in de vloot. Met een beuninhoud van 18.000 m³ behoort sleephopperzuiger Galileo Galilei tot de middelgrote hopperzuigers van de Belgisch-Luxemburgse maritieme aannemer.

In Zelzate meerde op 20 januari het gloednieuwe baggerschip Willem van Rubroeck aan. Deze krachtige cutterzuiger wordt meteen de grootste in de vloot met een totaal geïnstalleerd vermogen van 40.975 kW, drie baggerpompen van elk 8500 kW, een cuttervermogen van 8500 kW en een cutterbereik tot 45 m waterdiepte. De Willem van Rubroeck is gebouwd om te baggeren in zeer harde rotsachtige ondergrond. Dankzij zijn omvang houdt dit schip ook in moeilijkere omstandigheden stand, zoals in hogere golven en uitdagendere weercondities.

De Willem van Rubroeck is gebouwd op de scheepswerf Remontowa in Polen. Het schip zal de komende weken langsheen de kade van Jan De Nul's logistieke terrein in Zelzate liggen, waar het wordt klaargestoomd voor zijn eerste opdracht.

Twee hoppers aan boord

Na de succesvolle zeetesten kon de Chinese scheepswerf Cosco de sleephopperzuiger Galileo Galilei opleveren. Dit baggerschip heeft een beuninhoud van 18.000 m³ en is daarmee een 'middelgrote' hopperzuiger. Speciaal aan dit schip - en uniek voor de hoppervloot van Jan De Nul - is dat het twee gescheiden hoppers aan boord heeft. Hierdoor kan het baggermateriaal gelijkmatig over beide hoppers worden verdeeld waardoor de belading en de diepgang optimaal worden beheerst.

 

 

Partners Maritiem Nederland