Jan De Nul verdiept toegangskanaal Guayaquil | Maritiem Nederland
Nieuws
Jan De Nul maakte in Ecuador onder meer gebruik van sleephopperzuiger Pedro Alvares Cabral.

Jan De Nul verdiept toegangskanaal GuayaquilRedactie | donderdag 23 januari 2020
Baggeren

Na negen maanden van baggerwerken bereikte Jan De Nul Group een eerste mijlpaal door de verdieping van het 95 km lange toegangskanaal naar de haven in een recordtempo af te ronden. De stad in Ecuador verwelkomde onlangs het eerste Neo-Panamax-schip APL Esplanade in de haven. Nu kan het onderhoud van het kanaal gedurende een periode van 24 jaar beginnen. 

In december 2018 verleende het gemeentebestuur van Guayaquil een 25-jarige concessie op prestatiebasis aan Jan De Nul voor verdieping en baggeronderhoud in het 95 km lange toegangskanaal naar de haven. Begin 2019 startte de maritieme aannemer met de verdieping om een nieuwe geautoriseerde diepgang van 12,5 m te verzekeren.

Deze maand hebben de autoriteiten de 12,5 m als geautoriseerde diepte erkend – en deze in bijzondere omstandigheden zelfs tot 13 m uitgebreid – wat de haven van Guayaquil toegankelijk maakt voor Neo-Panamax-schepen. In totaal verwijderden vier middelgrote sleephopperzuigers en de cutterzuiger Ibn Battuta 25 miljoen m³ sedimenten in een tijdspanne van slechts negen maanden. De Ibn Battuta verwijderde de harde rotsformaties in het toegangskanaal.

Jan De Nul zal het kanaal nu onder een 25-jarig concessiecontract beheren en onderhouden. De totale investering van de baggerwerken zal worden terugverdiend door het innen van een transitvergoeding.

Grootste containerschip in Ecuador

De aankomst van de reuzengrote APL Esplanade markeert een historische mijlpaal voor de Ecuadoraanse haven van Guayaquil. Het is het grootste containerschip dat ooit ub Ecuador heeft aangemeerd. Het schip is een zogenoemd Neo-Panamax-schip en wordt gebruikt door CMA CGM. Het is 368,62 m lang en 52 m breed en kan een lading van 14.000 TEU vervoeren. De lengte van het schip komt overeen met vier voetbalvelden, de hoogte met een gebouw van 15 verdiepingen.

APL Esplanade is een trendsetter langs de Pacifische kust van Zuid-Amerika, waar Neo-Panamax-schepen voortaan gebruik zullen kunnen maken van de diepere waterwegen en zo belangrijke schaalvoordelen voor lijndiensten en voor hun klanten kunnen realiseren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland