Jan De Nul verdiept exporthaven in Mauretanië | Maritiem Nederland
Nieuws
Jan De Nul zet onder meer zijn grote cutterzuiger Zheng He in.

Jan De Nul verdiept exporthaven in Mauretanië

Redactie | dinsdag 15 oktober 2019
Baggeren

In opdracht van mijnbouwbedrijf Société Nationale Industrielle et Minière (SNIM) is Jan De Nul begonnen met de verdieping en verbreding van het 25 km lange toegangskanaal naar de exporthaven van ijzererts Nouadhibou in Mauritanië. Na de baggerwerkzaamheden moet de haventerminal toegankelijk zijn voor schepen met een capaciteit van maximaal 250.000 ton.

Een van Jan De Nul Group’s grootste cutterzuigers, 'Zheng He', kwam begin oktober aan in Mauritanië en krijgt binnenkort assistentie van de sleephopperzuiger 'Leiv Eiriksson'. Beide schepen zullen ongeveer 21,6 miljoen m³ sedimenten verwijderen en naar een locatie op zee transporteren. De zwaaikom van de haven zal tot -20,3 m worden uitgediept.

Om deze aanzienlijke hoeveelheden binnen de gestelde termijn van 12 maanden te kunnen baggeren en afvoeren, zullen beide schepen gelijktijdig actief zijn: de Zheng He zal de zandsteen voorsnijden, waarna de Leiv Eiriksson de sedimenten zal baggeren en op zee zal storten. 

Jan De Nul deed ervaring op met deze werkmethode bij de uitbreiding van de haven van Taipei (in Taiwan). Het vooraf snijden met een cutterzuiger, gevolgd door het baggeren met een sleephopperzuiger, is in deze hoeveelheden niet eerder gedaan.

Belangrijke exporthaven

De haven van Nouadhibou is gelegen aan de westkust van Mauritanië en is belangrijk voor de uitvoer van ijzererts. Mauritanië is het op een na grootste ijzererts exporterende land van Afrika. Het project wordt ondersteund door de Europese Investeringsbank (EIB) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB).

Partners Maritiem Nederland