Mijlpaal Jan De Nul: varen op 100 procent bio fuel | Maritiem Nederland
Nieuws
'Alexander von Humboldt' voer onder meer op biobrandstof tijdens baggerwerkzaamheden in de Vlaamse zeehavens.

Mijlpaal Jan De Nul: varen op 100 procent bio fuel

Redactie | vrijdag 19 juni 2020
Baggeren, MET Event

Biobrandstof wordt al enkele jaren toegepast als drop-in fuel. Nooit voer een groot schip echter op 100 procent duurzame biobrandstof. Een proef van Jan De Nul in samenwerking met GoodFuels en MAN Energy Solutions laat zien dat dit mogelijk is. Sleephopperzuiger 'Alexander von Humboldt' van de maritieme aannemer voer ruim 2.000 uur op 100 procent hernieuwbare brandstofolie (BFO).

De Alexander von Humboldt werd de afgelopen negen maanden op verschillende tijdstippen bijgetankt. Door het gebruik van BFO daalde de fossiele CO2-uitstoot met 85 procent. Het schip verbruikte de brandstof tijdens onderhoudsbaggerwerken in de Vlaamse zeehavens en het Verenigd Koninkrijk. Met deze proef laat Jan De Nul Group zien dat de maritieme bouwsector deel kan uitmaken van een baanbrekende wereldwijde beweging die de klimaatdoelstellingen helpt te bereiken door gebruik te maken van koolstofarme oplossingen.

De technische maatstaf van 2.000 vaaruren bewijst de technische toepasbaarheid en mogelijkheden van duurzame biobrandstof voor schepen tijdens operaties. Tegelijkertijd opent dit volgens Jan De Nul de deur naar een sectoroverschrijdende samenwerking met leveranciers, klassenbureaus, vlaggenstaten en toeleveringsketens om deze brandstoffen toegankelijker te maken.

Tweede generatie

De BFO werd in 2018 door GoodFuels op de markt gebracht. Het was de eerste brandstofequivalente biobrandstof van de tweede generatie die volledig gemaakt is van duurzame afvalstoffen in overeenstemming met de recente Europese richtlijn voor hernieuwbare energie. GoodFuels introduceerde de BFO als een betrouwbare koolstofarme oplossing om de energietransitie te versnellen.

Proef krijgt vervolg

Als het aan Michel Deruyck, Head of Energy bij Jan De Nul Group, ligt krijgt de proef snel een vervolg. "We zullen het gebruik van biobrandstof op andere schepen verder onderzoeken en blijven streven naar het koolstofarm maken van ons bedrijf. Het is ook van belang dat we onze klanten betrekken bij het realiseren van deze ambitieuze CO2-reducties. Het is immers niet de goedkoopste optie van de energietoeleveringsketen die door fossiele brandstoffen wordt gedomineerd. Bovendien moet deze biobrandstof een duurzame primaire energiebron zijn. We staan open voor alle andere duurzame primaire energiebronnen, maar voorlopig zijn de meeste financieel niet competitief binnen de bestaande regelgeving.”

 

Partners Maritiem Nederland