Aanleg windpark Northwester 2 van start | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Vole au Vent' is uitgerust met een innovatieve monopile-grijper die voor het eerst wordt gebruikt (foto: Jan De Nul)

Aanleg windpark Northwester 2 van startredactie | vrijdag 19 juli 2019
Offshore Wind

Projectontwikkelaar Parkwind en waterbouwer Jan De Nul zijn begonnen met de bouw van het zevende offshore windpark voor de Belgische kust. De zeebodem wordt klaar gemaakt voor de installatie van Northwester 2, een offshore windpark met een capaciteit van 219 MW.

Het windpark zal bestaan uit 23 V164 9,5 MW windturbines van het type MHI Vestas en is het eerste project waar dit model geïnstalleerd zal worden. De turbines worden geïnstalleerd op monopijler-funderingen en zullen via een hoogspanningsstation op zee gekoppeld worden op Elia’s netwerk aangesloten worden. Tegen 2020 zal Northwester 2 elektriciteit leveren aan 220.000 (Belgische) gezinnen.

Boxplatform

Het project maakt gebruik vaneen nieuw ontwerp voor het externe toegangsplatform aan de fundering: het zogenoemde 'boxplatform'. Het boxplatform heeft een innovatief ontwerp dat ontwikkeld en gepatenteerd is door Parkwind en uitsluitend uit plaatstaal opgebouwd is.

Jan De Nul heeft de zeebodem op de verschillende windturbinelocaties inmiddels voorbereid op de installatie van de funderingen. Steenstorter 'Simon Stevin' heeft op elke locatie een 700 mm dikke rotslaag met een diameter van 32 meter geïnstalleerd om de nodige stabiliteit aan de funderingen te bieden. DE waterbouwer start nu met de installatie van de funderingen voor de monopiles. Deze funderingen zullen door de rotslaag heen, direct in de zeebodem geheid worden.

Monopile-grijper

Installatieschip 'Vole au vent' is uitgerust met een innovatieve monopile-grijper, geleverd door Huisman. De grijper heeft een modulair, op maat gemaakt ontwerp en biedt een unieke capaciteit en veelzijdigheid. De grijper kan gebruikt worden voor een brede waaier van (bestaande en toekomstige) projecten. De innovatieve grijper wordt voor het eerst gebruikt op het Northwester 2-project.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland