Jan De Nul repareert Tennet-kabels in Duitse Bocht | Maritiem Nederland
Nieuws
Multi purpose schip Adhémar de Saint-Venant en kabellegger Isaac Newton opereerden dichtbij het offshore platform.

Jan De Nul repareert Tennet-kabels in Duitse Bochtredactie | dinsdag 18 mei 2021
Offshore Wind

Jan De Nul Group heeft met succes de TenneT AC108-kabel hersteld. Deze verbindt het Trianel Borkum offshore onderstation met het TenneT DolWin Alpha converterstation in de Duitse Bocht. De herstelopdracht maakt deel uit van het Service Level Agreement voor kabelreparaties dat Jan De Nul in 2019 sloot met TenneT. 

TenneT deed een beroep op Jan De Nul voor de reparatie van de defecte kabel die zich binnen een cirkel van 500 meter rond het DolWin Alpha platform bevond, op zo’n 75 km van de Duitse kust ten noorden van Waddeneiland Borkum. Dit offshore platform verbindt drie windmolenparken in de Duitse Noordzee met het Duitse hoogspanningsnet, en is dus van vitaal belang om groene energie aan land te krijgen.

In minder dan vijftig dagen slaagde de maritieme aannemer erin de specifieke detail engineering uit te voeren, het schip te mobiliseren, de beschadigde kabel te vervangen en de nieuwe kabel te verbinden en in te graven.

Geen wonder dat Benjamin Foubert, manager Offshore Cables bij Jan De Nul, trots is op de snelle hersteloperatie. "Onze intensieve pre-engineering binnen de context van dit raamcontract wierp zijn vruchten af. Alles volledig herstellen op zo'n korte termijn resulteert in een minimale onderbreking van de offshore netaansluiting. Dankzij de nauwe en proactieve samenwerking tussen alle betrokken partijen konden we deze opdracht, waarbij twee van onze schepen gelijktijdig zeer dicht tegen het offshore platform werkten, tot een goed einde brengen.”

Gelijktijdig en dichtbij het platform

Voor de kabelreparatie zette Jan De Nul zijn kabellegger Isaac Newton en zijn multipurpose schip Adhémar de Saint-Venant in. Eerst groef Adhémar de Saint-Venant de beschadigde kabel met zijn kabelbescherming uit, terwijl Isaac Newton de reservekabel met koppelstuk in Emden ophaalde, de beschadigde kabelsectie op zee aan boord laadde en met succes de nieuwe kabel met koppelstuk installeerde. Daarna werkte de trencher PT1, een onderwater graafmachine die vanop de Isaac Newton in het water werd gebracht, de reparatie af door de nieuwe kabel anderhalve meter onder de zeebodem in te graven.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland