Jan De Nul installeert stroomkabel Kreta-Griekenland | Maritiem Nederland
Nieuws
Kabellegger 'Isaac Newton' moet de kabel installeren in de Ionische Zee, die ter plekke tot 980 m diep is.

Jan De Nul installeert stroomkabel Kreta-GriekenlandRedactie | maandag 22 juni 2020
Offshore

In opdracht van de Griekse netneheerder ADMIE slaan Jan De Nul Group en Hellenic Cables de handen in elkaar om tussen Kreta en de Griekse regio Peloponnesos een onderzeese stroomkabel te leggen en nadien af te dekken. Met ruim 135 km is dit een van de langste onderzeese stroomkabels ter wereld.

Het filiaal Fulgor SA van Hellenic Cables zal de 135,7 km lange kabel maken in haar fabriek in Korinthe. Jan De Nul Group zal met zijn kabellegger 'Isaac Newton' de kabel in tot wel 980 m waterdiepte installeren en nadien afdekken vanaf beide kustlijnen, tot 600 m diep.

Na de oplevering van Borkum Riffgrund 2 en het Trianel exportkabelproject in 2018 is dit het derde kabelproject van Jan De Nul en Hellenic Cables.  "Dit kabelproject is een uitdaging, omdat de kabel door zeer diepe wateren gaat, over een moeilijk zeebodemprofiel met extreem steile hellingen”, zegt Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables bij de maritieme aannemer. 

Onderzeese kabel

De onderzeese kabel loopt tussen Kissamos Bay op Kreta en het schiereiland Malea in Peloponnesos. De kabel ligt niet alleen onder zee, maar loopt voor een deel ook bovengronds en ondergronds.

Het project wordt deels gefinancierd uit het regionale ontwikkelingsfonds van de EU. Doel is de kosten van elektriciteitsopwekking op Kreta te verlagen door dure oliegestookte centrales te vervangen door een efficiënter alternatief van overzee. De nieuwe verbinding draagt ​​bij aan een toename van het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit. Na 2021 moet 34 procent van de totale elektriciteitsvraag op Kreta van overzee komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland