Jan De Nul installeert exportkabels windpark Taiwan | Maritiem Nederland
Nieuws
Voor het aanleggen van de ondergrondse leidingen maakte Jan De Nul gebruik van horizontale boringen.

Jan De Nul installeert exportkabels windpark TaiwanRedactie | dinsdag 4 augustus 2020
Baggeren, Offshore Wind

Jan De Nul heeft in Taiwan vier exportkabels voor middenspanning geïnstalleerd die het offshore windpark verbinden met het vasteland. Daarnaast kreeg het onshore substation in Changhua County een upgrade om het eerste door de staat beheerde Taiwan Power Company windpark aan te sluiten op het Taiwanese elektriciteitsnet.

'Willem de Vlamingh', de kabellegger van Jan De Nul, installeerde de vier onderzeese exportkabels vanaf het offshore windpark op 10 km van de kust naar het vasteland waar ze aangesloten werden op de aanlanding nabij de stad Fangyuan. Voor de complexe beach pull-ins over een zandbank in ondiep water werkte Jan De Nul Group samen met zijn Taiwanese partner Hung Hua Construction die de noodzakelijke uitrusting op zee leverde, waaronder een jack-up schip.

Bij de installatie moest jan De Nul rekening houden met een oesterkwekerij dicht bij de kust en een belangrijke vaarroute op het traject van de onderzeese exportkabels. Hierdoor moesten de kabels door ondergrondse leidingen van 1 km lang worden getrokken. Die werden eerder geïnstalleerd door horizontaal gestuurde boringen (HDD) op 21 meter onder de zeebodem.

“Oorspronkelijk zouden de ondergrondse leidingen volgens het contract slechts 300 m lang zijn, maar Jan De Nul besloot ze langer te maken om eventuele schade aan de kwetsbare kustzone en viskwekerijen te voorkomen. Als zodanig tonen we eens te meer onze globale zorg voor het milieu", zegt Jan Kop, project director bij Jan De Nul Group.

Geulbaggerwerk

Na de kabelinstallatie gingen de geulbaggerwerken van start. Voor die werken nabij de kust maakten de Starfish graafmachines van Jan De Nul gebruik van een intern ontwikkelde ploeg- en jetskid. Voor het graven van de geul fungeerde kabellegger Willem de Vlamingh ook als Trenching Support Vessel.

Aansluiting substation

Samen met zijn Taiwanese onderaannemer Chung-Hsien Chen voltooide Jan De Nul de installatie en inbedrijfstelling van de nieuwe elektrische uitrusting van het onshore substation in Da Cheng. Deze upgrade was noodzakelijk voor het ontvangen van de stroom die wordt opgewekt door het nieuwe offshore windpark. Na een test van 24 uur werd de nieuwe configuratie met succes aangesloten op het nationale elektriciteitsnet.

Offshore werkzaamheden

Ondertussen vordert de offshore funderingsinstallatie van 84 pinpalen en 21 jackets. Hitachi, de consortiumpartner van Jan De Nul Group, bereidt de windturbines voor in de rangeerhaven van Taichung. In augustus start de installatiecampagne met behulp van het offshore jack-up installatieschip Taillevent van Jan De Nul.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland