Baggerbedrijf Jan De Nul Group gebruikt voor het eerst in Duitsland uitsluitend biobrandstof van de tweede generatie voor onderhoudsbaggerwerken in de haven van Hamburg. Deze brandstof bevat geen aardolie, maar verwerkte plantaardige afvalolie als grondstof. Omdat de biobrandstof niet verkrijgbaar is in Noord-Duitse havens bunkeren de schepen hiervoor in de Eemshaven.
Jan De Nul Nassbaggerei und Wasserbau GmbH verwierf in het kader van een Europese gunningsprocedure de opdracht voor onderhoudsbaggerwerk in de haven van Hamburg. Twee hopperzuigers, de Kaishuu en de Alexander von Humboldt, voeren deze baggerwerken de komende maanden uit om zo de toegankelijkheid van talrijke belangrijke terminals in de haven van Hamburg verzekeren.
Dankzij het gebruik van biobrandstof tijdens deze baggerwerken wordt ook de uitstoot van fijnstofdeeltjes en zwavelverbindingen aanzienlijk verminderd, aangezien de verbranding veel efficiënter verloopt dan met conventionele dieselbrandstof.
"We hebben deze duurzame biobrandstof al gebruikt voor verschillende van onze schepen in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk", zegt Michel Deruyck, hoofd van de Energiecel bij Jan De Nul Group. "Decarbonisatie staat bovenaan de agenda van Jan De Nul en wordt door het hele bedrijf ondersteund, zowel commercieel, operationeel als technisch. We willen altijd meer doen dan wat de normen ons voorschrijven. We gaan voor nul uitstoot.”
Om de toegankelijkheid van de haven van Hamburg en zijn terminals te waarborgen, moet er gebaggerd worden. Dit is de enige manier om goederen tot ver in het achterland te kunnen vervoeren met zeeschepen, die een stuk milieuvriendelijker zijn dan andere vormen van transport. Vele honderden kilometers die niet per vrachtwagen of trein hoeven te worden afgelegd, dragen bij aan de bescherming van het klimaat.
Wereldwijd zijn onderhoudsbaggerwerken een belangrijke prioriteit van grote zeehavens. Nu dit werk op een duurzamere manier kan worden uitgevoerd, wordt volgens Jan De Nul een mijlpaal bereikt. Alleen dit jaar al wordt met de genomen maatregelen ongeveer 45.000 ton CO2 bespaard.
Er bestaat nog geen contractuele verplichting om klimaatneutrale brandstoffen te gebruiken omdat deze momenteel niet beschikbaar zijn in Noord-Duitse zeehavens. De schepen varen daarom regelmatig naar Eemshaven in Nederland om deze brandstof op te halen.