Jan De Nul en LS leveren kabels voor twee windparken | Maritiem Nederland
Nieuws
De ondertekening van het contract vond simultaan plaats in Nederland, België en Zuid-Korea.

Jan De Nul en LS leveren kabels voor twee windparkenRedactie | dinsdag 21 april 2020
Offshore Wind

In opdracht van TenneT gaan Jan De Nul Group en de Zuid-Koreaanse producent LS Cable & System de hoogspanningskabels leveren en installeren om de offshore windparken Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust West Alpha met het elektriciteitsnet aan land te verbinden.

De maritieme aannemer zal de kabels transporteren, installeren en beschermen. LS Cable & System tekent voor het design en de productie van de kabels. De offshore installatiewerken zullen plaatsvinden in 2022 en 2023.

Zowel Hollandse Kust Noord als Hollandse Kust West Alpha zullen elk verbonden worden met twee hoogspanningskabels van 220 kV. In totaal zullen vier kabels met een totale lengte van 210 km aansluiten op het Nederlandse elektriciteitsnet ter hoogte van Beverwijk, net ten noorden van de haven van IJmuiden. Eens operationeel zullen deze windparken tot wel 1.400 MW produceren, genoeg om één miljoen huishoudens voor een heel jaar van groene elektriciteit te voorzien.

"Van de vijf mededingers naar deze offshore kabelinstallatie was dit consortium het beste geplaatst om dit contract uit te voeren", zegt projectdirecteur Dick Lagerweij van TenneT Offshore. "Ons streefdoel is om het project in 2023 op te leveren. De offshore kabelinstallatie, inclusief de aansluitingswerken op het strand en ter hoogte van de platforms, is een essentieel onderdeel van het project. We kijken uit naar een positieve samenwerking.”

In één trip van Korea naar Nederland

"Onze veelzijdige offshore installatieschepen zijn uitermate geschikt om dit project tot een goed einde te brengen", zegt Phlippe Hutse, Offshore Director bij Jan De Nul Group. "Dankzij de grote laadcapaciteit van onze kabellegger 'Isaac Newton' kunnen we deze kabels in Korea ophalen en in één trip naar Nederland brengen voor installatie. Het multifunctioneel Support Vessel 'Adhémar de Saint-Venant' zal de kabels na installatie op de zeebodem ingraven en ter hoogte van kabelkruispunten afdekken met een beschermende rotslaag.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland