Nieuws
Les Alizé zal in staat zijn om de nieuwste generatie van windparken op zee te bouwen.

Jan De Nul bestelt offshore kraanschip Les AlizésRedactie | woensdag 27 november 2019
Offshore Wind

Jan De Nul Group blijft niet achter bij haar concurrent DEME. Amper een half jaar na de investering in het offshore installatieschip Voltaire bestelt de maritieme aannemer het kraanschip voor drijvende installatie ‘Les Alizés’. 

Samen met de Voltaire behoort Les Alizés tot de installatieschepen die in staat zijn om de nieuwste generatie van windparken op zee te bouwen. Het schip moet in 2022 klaar zijn en krijgt een kraan met een hefvermogen van 5.000 ton en al even indrukwekkende hijshoogtes. Les Alizés zal hoofdzakelijk ingezet worden voor de bouw van offshore windparken, maar is met deze grote kraan ook geschikt om uitgediende olie- en gasplatformen op zee te ontmantelen.

Dankzij zijn afmetingen en indrukwekkende hijs- en laadcapaciteiten zal Les Alizés meerdere stuks van de grootste en zwaarste funderingen voor windmolens in één trip naar de installatieplek op zee kunnen brengen en installeren. Bovendien is het een drijvend kraanschip, waardoor het in diepere wateren en in moeilijkere ondergronden funderingen zal kunnen plaatsen.

Deze investering is een antwoord op de globale trend binnen de offshore windenergiesector om steeds grotere windmolens te ontwerpen en te installeren. Turbines van de nieuwe generatie kunnen meer dan 270 meter hoog zijn, met wieken tot 120 meter lang, en rusten op funderingen tot wel 2.500 ton. De offshore installatieschepen die nu op de markt beschikbaar zijn, ondervinden grote moeilijkheden om deze nieuwe turbines en hun zware funderingen te installeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland