Jan De Nul bestelt mega jack-up schip | Maritiem Nederland
Nieuws
Artis impression van jack-up vessel 'Voltaire' (foto: Jan De Nul Goep)

Jan De Nul bestelt mega jack-up schip

redactie | maandag 8 april 2019
Offshore

Jan De Nul heeft een derde offshore jack-up schip besteld bij Cosco  in China.  Dankzij een hoofdkraan met een hefvermogen van meer dan 3.000 ton kan de 'Voltaire'de hernieuwbare energiesector helpen om een nieuwe generatie van windmolenparken op zee te bouwen. Het schp moet in 2022 gereed zijn.

De offshore windsector wereldwijd investeert in de ontwikkeling van een nieuwe generatie van offshore windturbines. Deze turbines kunnen meer dan 270 meter hoog zijn en hebben wieken van 120 meter lang. De installatieschepen die momenteel beschikbaar zijn, ondervinden steeds meer moeilijkheden om deze nieuwe turbines, met hun enorme afmetingen en installatiehoogtes, en de steeds grotere funderingen te installeren. De Voltaire is straks inzetbaar voor de hernieuwbare energiesector, voor de offshore olie- en gasindustrie, en voor ontmanteling van offshore installaties.

De Voltaire is ontworpen voor het vervoeren, hijsen en installeren van offshore windturbines, turbineonderdelen en funderingen. Het schip zal betere operationele limieten hebben dan de huidige jack-up schepen. De belangrijkste kenmerken zijn een hoofdkraan van meer dan 3.000 ton, een operationele diepte van ongeveer 80 meter, een nuttige lading van circa 14.000 ton en accommodatie voor 100 personen.

Het schip heeft vier palen om een stabiele werkomgeving te creëren door zichzelf boven het zeeoppervlak te heffen. De Voltaire is uitgerust met een DP2-systeem. In vergelijking met de 'Vole au vent' en de 'Taillevent' van de maritieme aannemer heeft dit schip bijna 100 procent meer dekruimte. Dankzij de grotere dekruimte zal Jan De Nul ook de installatiewerken op zee kunnen optimaliseren en het brandstofverbruik en de emissies kunnen verlagen.

Ultra-low emission vehicle

De Voltaire vaart op gasolie, maar wordt uitgerust is met een uiterst geavanceerd tweeledig uitlaatgasfiltersysteem met een selectief katalytisch reductiesysteem (SCR) en een dieselpartikelfilter (DPF). Ook de recent opgeleverde nieuwe sleephopperzuigers beschikken hierover en worden om deze reden ook wel ultra-low emission vehicles genoemd.

Partners Maritiem Nederland