Jan De Nul bestelt krachtige onderzeese trencher | Maritiem Nederland
Nieuws
De trencher heeft een vermogen van 1.600 pk en is uitgerust met een waterjetting- en hybride mechanisch snijsysteem.

Jan De Nul bestelt krachtige onderzeese trencher

redactie | vrijdag 23 april 2021
Baggeren, Offshore Wind

Jan De Nul Group heeft het Britse Osbit Ltd opdracht gegeven voor het ontwerp en de bouw van een krachtige onderzeese trencher. De Swordfish, zoals de nieuwe trencher gaat heten, kan worden uitgerust met een jetting installatie, een mechanisch snijsysteem of een combinatie van beide. De trencher is hiermee geschikt voor verschillende bodemtypes en kan kabels ingraven tot 3 of zelfs 3,5 m diep.

"De Swordfish is de perfecte aanvulling op onze bestaande vloot van trenchers (die bestaat uit de Sunfish, Moonfish en Starfish, red.) en biedt een uitstekende bescherming voor kabels geïnstalleerd door één van onze kabelleggers. Het grote vermogen stelt de Swordfish in staat de kabels dieper in te graven en dankzij het hybride mechanisch snijsysteem kan de trencher ook een harde kleibodem aan tot 400 kPa. Met deze nieuwe investering, en de recente aanschaf van onze kabellegger Connector, wapent Jan De Nul zich voor de energietransitie van morgen", zegt Wouter Vermeersch, manager Offshore Kabels bij de maritieme aannemer.

Specificaties 

De Swordfish wordt aangedreven door 2 x 300 kW hydraulische motoren en 2 x 300 kW elektrische hogedruk jetpompen. Dankzij het pompvermogen van 1.120 kW zal de trencher in de jetting modus grondsterktes aankunnen tot 125 kPa. In mechanische of hybride modus zal zij bodemsterktes aankunnen tot 400 kPa, dankzij haar 400 kW snijsysteem en 420 kW extra jetvermogen.

Jet trenching bestaat uit een combinatie van snijdende spuitkoppen vooraan en extra terugspoelzwaarden achteraan om het begraven van de kabels te optimaliseren. Dankzij de modulaire drijflichamen bedraagt het onderwatergewicht van het toestel in jetting modus minder dan 1 ton, wat resulteert in een bodemdruk van maximaal 5 kPa, waardoor de trencher ook in zeer zachte bodemomstandigheden kan worden ingezet.

Het innovatieve ontwerp van het snijsysteem en het kabellaadsysteem beperkt het manipuleren van de kabel tot een minimum. Bovendien zorgt de gesloten box depressor ervoor dat de kabel onmiddellijk op de juiste diepte ingegraven wordt.

De trencher zal te water gelaten worden met een specifiek A-frame en hijslier vanop een van Jan De Nul's offshore schepen.

Sunfish en Moonfish

Voor het Racebank Offshore Windfarm Export Cable project in het VK liet Jan De Nul de trenchers Sunfish en Moonfish bouwen. Beide trenchers werden specifiek ontworpen om te werken in de zone tussen land en dieper water. Zowel binnen de industrie als op het gebied van milieubescherming waren Sunfish en Moonfish grensverleggend. 

Partners Maritiem Nederland