Jack-up schip voor Jan De Nul | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'Vidar' van Jan De Nul.

Jack-up schip voor Jan De NulJan Spoelstra | donderdag 17 september 2015
Offshore, Offshore Wind

Jan De Nul heeft een offshore installatieschip overgenomen van een Duitse eigenaar, en wil nu ook offshore windturbines gaan installeren, alsmede het schip inzetten voor de offshore olie- en gasindustrie.

Het betreft de 'Vidar' (140 x 41 m) dat eerder voor het Duitse bedrijf Hochtief offshore windmolens installeerde. Op 15 september werd het contract voor de overdracht getekend.

Het installatieschip Vidar is minder dan twee jaar oud en speciaal gebouwd om windparken op zee te installeren. Het schip is een van de grootste in zijn soort in de wereld. De grote vrije dekruimte, de grote laadcapaciteit en de Liebherr kraan (CAL 45000 1200) met een hijsvermogen van 1.200 ton laten toe om snel en op een veilige manier de zwaarste funderingen en componenten van offshore windparken te installeren.

Net als de 'Aeolus' van Van Oord kan het schip op vier poten 'opgekrikt' worden, en zo tot een waterdiepte van 50 meter een stabiel platform bieden om zowel de fundaties van windmolens de grond in de drijven als de turbines te installeren.

Jan De Nul heeft momenteel drie multifunctionele schepen in aanbouw die kabels kunnen leggen en stenen kunnen storten.

De van oudsher baggeraar kan nu naast het leggen van de kabels van een windpark, ook de stenen storten om de fundaties te beschermen tegen wegspoelend zand en de windturbines installeren. Hiermee wordt het bedrijf een 100 procent concurrent van Van Oord - beide familiebedrijven in staat om windparken te installeren met de eigen vloot.

Het Belgische bedrijf wil het schip ook inzetten voor de offshore olie- en gasindustrie, bijvoorbeeld voor het ontmantelen van platforms in de Noordzee.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland