Nieuws
Bedrijven hebben volgens Shypple steeds meer inzicht nodig in hun goederenstromen (foto: Shypple)

Inzetten op digitalisering helpt om Brexit-chaos te bezwerenredactie | dinsdag 23 juli 2019
Zeevaart

Digitalisering in de logistieke keten wordt het 'nieuwe normaal'. Volgens Shypple, de Rotterdamse startup die wil uitgroeien tot de 'Booking.com van de zeevaart' eisen grotere marktpartijen steeds vaker dat ook expediteurs digitaal opereren. De komende Brexit fungeert hierbij als aanjager, constateert Jarell Habets, ceo en oprichter van Shypple.

"Digitalisering en het delen van gegevens maakt het voor de overheid makkelijker om sneller goederen te controleren. Het het aantal douane-aangiften stijgt binnen vijf jaar van 160 miljoen naar 500 miljoen. Dat komt niet alleen door de Brexit, maar ook door de groei van e-commerce. De logistieke sector kan een oplossing bieden voor de uitdagingen aan de grens. Het begint met het digitaliseren van gegevens en betere samenwerking in de keten", aldus Habets.

Dankzij het delen van data hebben verladers, vervoerders en andere logistieke dienstverleners inzicht in de status van goederenstromen. De overheid kan hierdoor sneller informatie controleren en krijgt een beter inzicht in de vracht. Ook als de vracht van eigenaar verandert, zouden controlerende instanties hiervan op de hoogte moeten zijn, zodat zij met meer precisie toezicht kan houden.

Over eigen schaduw

Niet onbelangrijk want Nederland ligt straks aan de buitengrens van de Europese Unie. “Dat heeft verstrekkende gevolgen voor de manier waarop goederen ons land in- en uitgaan. Als de logistieke keten nu inzet op digitalisering, speelt het niet alleen in op de marktbehoefte. Hiermee wordt het mogelijk om bij te dragen aan het voorkomen van Brexit-chaos rondom import of export van goederen. Dat vraagt wel om een cultuurverandering. Andere initiatieven die leunen op samenwerking, zoals blockchain, lijken ook nog niet te slagen in de logistieke sector. Het is tijd dat om over onze schaduw heen te springen", aldus Habets.

Kostenbesparing

Habets hoopt dat de logistieke markt de komende jaren flink zal inzetten op digitalisering. “De voordelen zijn voor iedereen duidelijk. Allereerst kun je hiermee de bureaucratische afhandeling op containertransport wegnemen. Dat maakt de markt efficiënter en bespaart kosten voor alle partijen die betrokken zijn bij transport. Actuele inzichten in goederenstromen zijn alleen mogelijk als we als sector data delen en processen gaan digitaliseren. Dat scheelt iedereen in de keten ook flinke kosten."

Bedrijven hebben volgens Habets nog een reden om meer inzicht te krijgen in hun goederenstroom. “Boetes voor het te laat leveren van goederen komen steeds vaker voor. Traditionele bedrijven bieden niet de mogelijkheid om continu inzicht te hebben waar producten zich bevinden. Daarom worden logistieke bedrijven door de markt gedwongen om te investeren in technologie."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland