Koolen Industries investeert in ammoniak-energieopslag | Maritiem Nederland
Nieuws

Koolen Industries investeert in ammoniak-energieopslag

| maandag 11 november 2019
MET Event

Het duurzame, Nederlandse energiebedrijf Koolen Industries heeft 4 miljoen euro geïnvesteerd in het Schiedamse bedrijf Proton Ventures dat onder andere kleinschalige ammoniakfabrieken en opslagtechnieken voor ammoniak ontwerpt en bouwt.

Ammoniak kan gebruikt worden als duurzame energieopslag. Per volume bevat het 25 keer meer energie dan in lithiumbatterijen, schrijft Koolen Industries in een persbericht. "Vloeibaar ammoniak bevat meer waterstof per liter dan conventionele vloeibare waterstof en is bovendien makkelijker op te slaan en te transporteren", zegt Hans Vrijenhoef CEO Proton Ventures.

>>> Op 19 november organiseert TW in Utrecht het event Ingenieurs in Energietransitie. Vergroot uw netwerk, wissel kennis uit en creëer leads voor duurzame business.

Proton is betrokken bij verschillende projecten op het gebied van duurzame energieopslag, waaronder ammoniak opslag terminals in Estland en Bulgarije. De investering van Koolen Industries moet bijdragen aan een versnelde uitrol van kleinschalige ammoniakfabrieken over de hele wereld.

Met de technologie van Proton kan ammoniak gemaakt worden uit duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Hierbij wordt de duurzaam opgewekte elektriciteit gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Het waterstofgas (H2) reageert vervolgens met stikstof (N2), dat uit de lucht gehaald wordt, tot ammoniak (NH3).

Gekoeld of onder druk kan vloeibaar ammoniak lang bewaard kan worden zonder dat er veel energie verloren gaat. Zo kan het op een later moment, als er minder zon en wind is, weer omgezet worden in energie. Verder kan ammoniak dienen als brandstof voor bijvoorbeeld boten en vrachtverkeer.

Bij de productie en verbranding van ammoniak komt geen koolstof te pas. Het is dus CO2-vrij. Wel moet de verbranding goed gecontroleerd worden, zodat er geen schadelijke stikstofoxiden (NOx) vrijkomen, maar enkel stikstof (N2) en water. Verder moeten lekkage bij opslag of transport voorkomen worden omdat ammoniak stankoverlast of vermesting van de natuur kan veroorzaken.

Partners Maritiem Nederland