Antoon Oosting | woensdag 19 juni 2013
Havens, Maasvlakte 2, Havenbedrijf Rotterdam
Cargadoors zijn het erover eens: om van Rotterdam de meest efficiënte containerhaven te maken, moeten de containerterminals op Maasvlakte 1 en 2 met elkaar verbonden worden door een interne baan. Onvoorspelbare wachttijden voor de binnenvaart zijn dan verleden tijd.
Om het gebruik van de Tweede Maasvlakte (MV2) te optimaliseren moeten alle containerterminals op MV1 en MV2 onderling met elkaar worden verbonden door middel van een interne baan. Dat moet een met hekken van de buitenwereld afgeschermde asfaltbaan worden waarover treintjes (op banden) met containers heen en weer kunnen rijden tussen de vier bestaande en twee in aanbouw zijnde containerterminals op de Maasvlakte en de diverse depots voor opslag en reparatie van lege containers. Hiervoor pleit de Vereniging Rotterdamse Cargadoors (VRC), de belangenorganisatie van de scheepsagenten. Hierbij zijn zo'n honderd scheepsagenten aangesloten, zowel onafhankelijke kantoren actief in vooral de wilde vaart van vooral bulkgoederen als kolen, ertsen, ruwe olie et cetera, als de Nederlandse kantoren van vrijwel alle bekende grote en kleinere containerscheepvaartmaatschappijen.
Het pleidooi voor een interne baan werd uitgesproken door VRC-voorzitter Albert Thissen (algemeen directeur Hapag Lloyd Nederland) ter gelegenheid van de opening van de netwerkbeurs Shiplink donderdag 30 mei in de Schiecentrale in Rotterdam. Deze netwerkgelegenheid voor scheepsagenten, terminaloperators en dienstverleners in vooral de containeroverslag werd geopend door de Rotterdamse havenwethouder Jeanette Baljeu die het pleidooi van Thissen van harte ondersteunde.
Trein en binnenvaart
De cargadoors willen de interne baan om de aan- en afvoer van containers van en naar de terminals efficiënter te kunnen maken. Een interne baan maakt het mogelijk de geladen of geloste containers onderling uit te wisselen. Voor vervoer naar het achterland per trein en binnenvaart kunnen ze dan op centrale punten worden aangeleverd. Dat levert grote voordelen op voor vooral de binnenvaart die in het kader van de nagestreefde modal split een aanzienlijk groter aandeel in het achterlandvervoer van de containers voor rekening moet nemen.
De praktijk is nu dat containerbinnenvaartschepen langs soms wel een dozijn terminals hoppen om hun containers te laden en lossen. Dat levert vaak veel vertraging op omdat het elke keer maar weer afwachten is of er tijdig een aanlegplek en kraancapaciteit beschikbaar is. Als daarentegen een binnenvaartschip zijn vaak voor meerdere terminals bestemde containers op enkele centrale plekken zou kunnen laden en lossen, zou dat veel tijd kunnen gaan schelen.
Thissen geeft toe dat het pleidooi voor de enkele tientallen miljoenen kostende aanleg van de interne baan aan de late kant is maar niet te laat. In het masterplan voor de aanleg van MV2 is langs de hele buitenste rand ruimte vrijgemaakt voor een interne baan voor containertransport. Inmiddels overlegt een werkgroep onder voorzitterschap van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) met terminaloperators, logistieke dienstverleners en binnenvaartvertegenwoordigers al over de wenselijkheid van een interne baan en de opzet van een centraal verdeelcentrum.